Search
Close this search box.

Odyometri Nedir?

odyometri nedir
Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

Odyometri testi, bireylerin işitme durumlarını ölçümlemek ve kategorize etmek için yapılan teste verilen isimdir. İşitme testi olarak da bilinen odyometri testi, odyometre cihazı yoluyla hava yolu ve kemik yolundan işitmenin ölçümlenmesi esasına dayanır.

Odyometri Testi Neden Gerçekleştirilir?

İşitme kaybı şüphesi durumlarında ve rutin sağlık kontrollerinde odyometri testi gerçekleştirilir. Bunun yanında işe başlama durumlarında da tedbir ve öğrenme amaçlı olarak odyometri testi yapılır.
İşitme kaybının yaygın nedenleri şunlardır:

  • Genetik faktörler
  • Kronik kulak enfeksiyonları
  • Kemikteki anormal bir büyüme, kulaktaki yapıların düzgün çalışmasını engellediğinde ortaya çıkan otoskleroz gibi kalıtsal durumlar
  • Kulağı etkileyen kırık vb. durumlar
  • Ménière hastalığı veya iç kulağı etkileyen otoimmün hastalık gibi iç kulak hastalıkları
  • Yüksek seslere düzenli maruz kalma
  • Yırtılmış bir kulak zarı

İşitme kaybının en büyük sebebi gürültüdür. Gürültülü çalışma ortamları, yüksek sesin fazlaca bulunduğu konser, kafe vb. alanlar işitme kaybında birincil derecede etkilidir. Bununla beraber kulaktaki hasar ve hastalıklara bağlı, ya da doğumsal olarak meydana gelen işitme kayıpları gözlenmektedir.

Odyometrinin Riskleri

Odyometri testi işitme uzmanları tarafından gerçekleştirilir ve herhangi bir riski bulunmamaktadır.

Odyometri için Hazırlık

Odyometri testinin hazırlığında kişinin yapması gereken özel bir durum yoktur. Testin yapılmasının hemen öncesinde kulağın otoskopik muayenesi ve test yapılacak kişiye testin anlatılması haricinde yapılacak farklı bir hazırlık bulunmamaktadır.

İşitme Test Nasıl Yapılır?

Odyometri testi genellikle kapalı bir kabin içerisinde yapılır. Kişinin daha iyi duyduğu kulaktan başlanarak seslerin yüksekten alçağa doğru gönderilmesi ve test yapılan kişinin duyduğu seslerde butona basması ile gerçekleştirilen bir testtir. Test sırasında farklı yönergeler verilebilmektedir.

Saf ton testi (Odyogram) – Bu test için odyometreye takılı kulaklıklar ve kemik yolu vibratörler kullanılır. Kulaklık ile yapılan testte hava yolu eşikleri, kemik vibratör ile yapılan testte kemik yolu eşikleri ölçümlenir. Teste alınan kişiden duyduğu en düşük ses için dahi butona basması istenir ve bu şekilde işitmenin olduğu minimum seviye bulunur.

Konuşma odyometrisi – Konuşma odyometrisi, birkaç farklı testten oluşan bir test bataryasıdır. Teste alınan kişinin söylenen kelimeleri anladığı en düşük ses seviyesi, en rahat duyduğu ses seviyesi ve rahat duyabildiği ses aralığındaki konuşmaları anlama kabiliyeti farklı tekniklerle ölçümlenir. İşitme kaybının sonucunda meydana gelen algılama probleminin anlaşılabilmesi için yapılması elzem bir test bataryasıdır.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
Çınlama Terapisi Si Ser
Çınlama Terapisi Hizmeti

Kulak çınlaması (tinnitus), işitme kaybı olmasa bile birçok insanın günlük yaşamını etkileyebilen bir sorundur....

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top