Odyoloji; 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gürültü ve patlama sonucu artan işitme kaybı/çınlama problemlerine çözüm aramak üzerine branşlanmış bir sağlık alanıdır. Uzmanlık alanı kulak ve bağlantıları olan odyoloji bilimi; işitme bozuklukları, denge bozuklukları ve işitsel kaynaklı konuşma bozuklukları alanlarında hizmet veren bir sağlık branşı haline gelmiştir.
Odyoloji Bölümü
Odyoloji biliminin lisans düzeyinde öğretilmesi ve odyoloji bilimini sağlık hizmeti olarak sunacak odyologların yetiştirilmesi üzerine açılmış öğrenim programı odyoloji bölümü olarak geçmektedir. Ülkemizde ilk defa 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan odyoloji bölümü, 2021 yılı itibariyle 20’ye yakın fakültede lisans eğitimi olarak bulunmaktadır.
Odyolog Kime Denir, Odyologlar Ne İş Yapar?
Odyolog; Odyoloji lisans bölümünü bitirerek sağlık uzmanı olmuş kişilere verilen ünvandır. Odyologlar işitme bozuklukları, denge bozuklukları ve işitme kaynaklı konuşma bozukluklarının tanı – teşhis ve rehabilitasyon süreçlerinde bulunurlar.
Odyologlar hastanelerde işitme kayıpları ile ilgili olarak işitme testleri yapar, ilgili teşhisi koyar ve uygun tedavi planını hazırlarlar. Bunun yanında hastanelerde denge bozuklukları ile ilgili gerekli testleri yapar, tanıyı koyar ve lüzumu halinde tedavi için gerekli rehabilitasyon süreçlerini yürütür.
Odyologlar hastane dışında da birçok göreve sahiptirler. Rehabilitasyon merkezlerinde işitme kayıplı bireylerin işitsel rehabilitasyonlarını ve konuşma bozukluğuna sahip bireylerin rehabilitasyonunu gerçekleştirirler.
Odyologlar işitme cihazı uyarlayıcılarıdırlar. İşitme kaybı yaşayan ve tanılanan kişilerde uygun rehabilitasyon süreçleri olan işitme cihazı ve koklear implant kullanımlarında odyologlar uzman uyarlayıcılardır. İşitme kayıplı kişi için uygun cihazı seçer, uyarlar ve kullanımını takip ederler.
Odyologlar işitme taramaları, endüstriyel odyoloji alanında işitme sağlığının korunması gibi farklı kollarda da görev alabilemktedirler.