İletim tipi işitme kaybı, iç kulağın normal olduğu ancak dış kulak ve/veya orta kulakta problem meydana gelmesi sonucunda oluşan işitme kaybıdır. İletim tipi işitme kaybının detaylarına geçmeden iletim tipi işitme kaybının meydana geldiği bölgeler hakkında kısaca bilgi vermek sağlıklı olacaktır.
İletim Tipi İşitme Kaybı Nerede Oluşur?
Dış kulak yolu; kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı olmak üzere üç bileşeni mevcuttur. Dış kulak yolu ortamda yayılan ses dalgalarını toplamaya, kulak kanalında belli frekans bölgesinde sesi artırmaya, sesin yönünü tahmin etmemize yardımcı olan, orta kulağı koruma işlevi gören bir mekanizmadır. Dış kulak önden gelen sesleri yükseltme, arkadan gelen sesleri sönümleme gibi işlevlerde de bulunmaktadır.
Orta kulak: 1-2 cc civarı içi hava ile dolu bir boşluktan oluşmaktadır. Biz odyologların malleus, incus, stapes olarak tabir ettiğimiz, halk arasında örs, çekiç, üzengi olarak bilinen vücuttaki en küçük kemikçiklerin bulunduğu yerdir. Ses enerjisi ortam değişimlerinde enerji kaybına uğramaktadır. Bu enerji kaybının telafi edildiği ve sesin iç kulağa iletildiği bölgedir.
İletim tipi işitme kaybı dış ve/veya orta kulakta meydana gelen düzensizlikler sebebi ile oluşmaktadır. Bu işitme kaybı türü medikal veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilirken, çok az bir kısmı ise kalıcı olabilmektedir. İletim tipi işitme kayıpları nadiren uzun sürmektedir, genellikle geçici oldukları için iletişim becerilerini etkileme üzerinde pek etkisi bulunmamaktadır. Bazı durumlarda iletim tipi işitme kayıpları kalıcı olabilmektedir.
İletim Tipi İşitme Kaybının Nedenleri
İletim tipi işitme kaybına nedenlerine bakacak olursak, dış kulaktan kaynaklı, orta kulaktan kaynaklı ya da hem dış hem de orta kulaktan -kaynaklı iletim tipi işitme kaybı nedenleri olduğunu görmekteyiz.
- Dış kulak yoluna canlı veya cansız cisimlerin kaçması
- Dış kulak yolunda buşon diye tabir edilen kulak kiri varlığı
- Doğuştan kulak kepçesinin veya dış kulak yolunun kapalı veya anatomik olarak daha küçük olması
- Kulak zarı perforasyonları (Zar yırtılmaları)
- Barotravma (Yüksek basınca maruz kalma)
- Orta kulak bölgesini havalandıran östaki tüpünün çalışmaması veya kısmi çalışması (Östaki tüp disfonksiyonu)
- Orta kulakta sıvı birikimi olması (Akut otitis media, kronik otitis media, rekürren otitis media, efüzyonlu otitis media)
- Mastoidit (Orta kulakta biriken sıvının kemik yapıya zarar vermesi),
- Orta kulakta meydana gelen benign epitel doku birikimleri (Koleastatom)
- Kulak zarı üzerinde meydana gelen kireçlenmeler (Miringokleroz)
- Stapes kemiğinde meydana gelen kireçlenmeler (Otoskleroz)
- Kemikçik zincir fiksasyonları
- Kemikçik zincir kopuklukları
İletim Tipi İşitme Kayıplarının Dereceleri
İşitme kayıplarının bütün çeşitlerinde birden farklı derecede kayıp olabilmektedir. İletim tipi işitme kayıplarının derecelerine bakarsak;
- Hafif dereceli iletim tipi işitme kaybı
- Orta dereceli iletim tipi işitme kaybı
- Orta-ileri dereceli iletim tipi işitme kaybı
- İleri dereceli iletim tipi işitme kaybı
- Çok ileri dereceli (Total) iletim tipi işitme kaybı
İletim Tipi İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?
İletim tipi işitme kaybının belirlenmesinde odyolojik olarak kullanılan testler mevcuttur. Kulak-Burun Boğaz uzmanı tarafından değerlendirilen hastaya genellikle işitme testleri uygulanır. Hasta kulağında herhangi bir akıntı yok ise orta kulak basınç testleri (immitansmetrik ölçümler) uygulanır. Bu tür hastalarda genellikle, işitme testinde sesin dış kulak yolundan kulaklıklar aracılığı ile gönderilmesi esnasında işitme kaybı durumu, özel bir aparat yardımı ile ses dış kulak yolu ve orta kulak bypass edilerek yapılan testte normal sınırlarda gözlenen bir test sonucu ile karşımıza çıkmaktadır.
İletim Tipi İşitme Kaybının Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Tedavi genellikle cerrahi veya medikal yöntemlerle olmaktadır. Cerrahi veya medikal tedavi ile tedavi edilemeyen hastalara işitme cihazı uyarlaması yapılmakta, hastanın mevcut durumuna göre kemik yolu işitme cihazı, kemik yolu işitsel implantlarla hastada bulunan işitme kaybı düzeltilmeye çalışılmaktadır.