Kulak Kiri Neden Olur?
Kulağımız, kendi kendini temizleme üzerine bir fizyolojiye sahiptir. Dış kulak kanalımızın başlangıçta bulunan 1/3’lük kısmı kıkırdak yapıdan oluşur ve üzerinde yağ – kıl folikülleri bulunur. Buradaki hücreler sayesinde dış kulak yolunu mikroorganizmalardan koruyan ve pH dengesini belirli bir seviyede tutan serümen adındaki salgı üretilir. Üretilen bu serümen dış kulak kanalının doğal salgısıdır ve dış kulak kanalının doğal işleyişi için önemlidir.
Serümen üretildikten sonra ise havayla teması ve giderek kuruması sonucunda kulak kiri adını verdiğimiz buşona dönüşür. Buşon ise dış kulak kanalımızın başlangıcında bulunan tüycükler tarafından ritmik hareketlerle kulak kanalının dışına doğru atılır. Yani kulak kendi ürettiği salgıyı kendisi dışarıya atma fizyolojisine sahiptir. Ancak her insanda bu fizyoloji farklı şekilde işler. Bazı insanlar da kulak salgısı çok az üretilirken, bazı insanlarda çok fazla üretilir. Yine bazı insanlar kulakta kir haline gelen salgıyı rahatlıkla dışarıya atabilirken, bazı insanlar ise o bölgedeki değişmiş işlevden dolayı kulak kirini dışarıya atamaz.
Kulaklarımızı Temizlemeli Miyiz? Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Kulaklarımız kendi salgısını üreten ve kir haline geldikten sonra kendisi dışarıya atan organlardır demiştik. Ancak her insanda bu fizyolojik döngü aynı şekilde gerçekleşmeyebiliyor. Kulak kirini dışarıya atamayan kulaklarda, kulağın kir ile tıkanması gibi sonuçlar meydana gelebiliyor. Bu tarz durumlarda serçe parmak ya da kulak çubuğu yardımıyla, kulak kanalındaki kiri ileriye itmeden sadece kulak kanalının giriş kısmındaki kirler temizlenebilir. Kulak kanalı çok kir üretmeyen ya da ürettiği kiri kendisi dışarı atabilen kişiler ise, duş ve abdest gibi kulak kanalının girişinin temizlendiği durumlar haricinde ek bir temizliğe ihtiyaç duymamalıdırlar. Çünkü işleyen bir fizyolojiye dışarıdan müdahale etmek, o sürecin kalıcı şekilde bozulmasına sebep olabilir.