Search
Close this search box.

Çınlama (Tinnitus) ve Tedavisi: Nedenleri, Belirtileri ve Çözümleri

çınlama
Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım
İşitme Cihazları Uyarlama Metotları syf:358

Çınlama veya tinnitus, kulağımızda duyduğumuz, dışarıdan gelmeyen bir sestir. Çınlama, genellikle işitme sistemimizde bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Her kişide farklı şekillerde ve nedenlerle görülebilir.

Çınlama Türleri: Subjektif ve Objektif Çınlama

Eğer çınlama sesi sadece kişi tarafından duyuluyorsa buna subjektif çınlama denir. Başkaları tarafından da duyulabiliyorsa buna objektif çınlama denir. Objektif çınlama çok nadirdir ve genellikle damarlardaki kan akışındaki değişikliklerden kaynaklanır. Böyle bir durumda, tedavi için bir uzman doktora başvurmak gerekir.

Çınlamanın Nedenleri ve Tedavisi

Çınlamanın nedeni belirlenmeden, “Çınlamanın tedavisi var mı?” sorusunu sormak doğru değildir. Çınlama, farklı hastalıkların belirtisi olabilir ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. Bu nedenle, çınlamaya neden olabilecek faktörler uzmanlar tarafından değerlendirilmelidir.

Subjektif Tinnitus

Doktorlar tarafından yapılan kontroller sonucunda altta yatan bir hastalık bulunamayan çınlamalar, subjektif (idiopatik) tinnitus olarak adlandırılır. Eğer bu durumda işitme kaybı da varsa, işitme cihazları etkili bir çözüm olabilir.

Tinnitus İçin Tedavi Seçenekleri

Çınlama (tinnitus) sorunu çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri, çınlamanın nedenine, şiddetine ve hastanın yaşam kalitesine etkisine bağlı olarak değişir. İşte çınlama tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler:

1. İlaç Tedavisi

Bazı durumlarda, çınlamayı hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Antidepresanlar, anksiyolitikler ve bazı diğer ilaçlar çınlama belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, her hastada etkili olmayabilir ve yan etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.

2. İşitme Cihazları

İşitme kaybı ile birlikte çınlama yaşayan hastalar için işitme cihazları oldukça etkili olabilir. İşitme cihazları, dışarıdaki sesleri artırarak çınlama sesini maskeleyebilir ve hastanın bu sesi daha az fark etmesini sağlar.

3. Tinnitus Retraining Terapisi (TRT)

Bu terapi, hastanın çınlama sesine alışmasını sağlamak amacıyla kullanılır. TRT, ses terapisi ve bilişsel davranış terapisi (BDT) kombinasyonundan oluşur. Amaç, çınlama sesine karşı hastanın duyarlılığını azaltmak ve bu sesi daha az rahatsız edici hale getirmektir.

Si-Ser işitme cihazı merkezlerinde; yanlızca çınlama sorunu yaşayan kişilere özel olarak üretilmiş TRT BOX çınlama cihazımız bulunmaktadır. Hem işitme kaybı yaşayıp hem de çınlama sorunu yaşayan kişiler ise T-FIS teknolojisinin mevcut olduğunu kombine işitme cihazı modellerimizi tercih edebilirler.

4. Akustik Desensitizasyon Tedavisi

Akustik desensitizasyon tedavisi, hastanın çınlama sesine karşı duyarlılığını azaltmayı amaçlar. Bu tedavi, belirli sesler veya müzikler kullanılarak işitme sistemini yeniden eğitmeyi içerir. Hastaya sunulan sesler, çınlama sesini maskeleyerek hastanın bu sesi daha az fark etmesini sağlar.

5. Repetetif Transkranial Manyetik Stimülasyon (rTMS)

rTMS, beyin faaliyetlerini modüle eden manyetik dalgalar kullanılarak yapılan bir tedavidir. Bu yöntem, çınlama sesini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için beyin bölgelerine odaklanır. Bu tedavi, genellikle diğer yöntemlerin etkili olmadığı durumlarda kullanılır.

6. Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Danışmanlık

Stres yönetimi, sağlıklı bir uyku düzeni, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri, çınlama belirtilerini hafifletebilir. Ayrıca, hastaların çınlama ile başa çıkma stratejilerini öğrenmeleri için danışmanlık hizmetleri de faydalı olabilir.

Si-ser İşitme Cihazları ile Çınlama Tedavisi

Si-Ser İşitme Cihazları olarak, çınlama tedavisi için çeşitli çözümler sunmaktayız. Cihazlarımız farklı her ihtiyaca çözüm olup, çınlama sesini maskelemeye ve hastaların yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olmaktadır.. Kulak çınlaması nasıl geçer? başlıklı sayfamızda, tinnitus tedavisi için sunduğumuz ürünler ve çözümler hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Her hastanın durumu farklı olduğu için, uygun tedavi yöntemini belirlemek için bir uzmana danışmak önemlidir. ÜCRETSİZ işitme testi için sizleri Si-Ser Şubelerine davet ediyoruz.

Sağlıklı günler diliyoruz.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
Işitme Cihazı Arıza1
İşitme Cihazı Arıza Durumları

İşitme cihazları, işitme kaybı yaşayan kişilere sağladıkları faydalarla hayat kalitesini önemli ölçüde artıran medikal...

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top