İşitme kaybı çeşitleri genel olarak 5 gruba ayırılabilir.
- İletim tipi işitme kaybı
- Sensörinöral (Sinirsel) (S/N) işitme kaybı
- Karışık (Mikst) tip işitme kaybı
- Fonksiyonel işitme kaybı
- Merkezi (Santral) işitme kaybı
Bununla beraber farklı işitme kaybı türleri için farklı işitme cihazı çeşitleri bulunmaktadır. Genel olarak hava yolu işitme cihazı ve kemik yolu işitme cihazı olarak ikiye ayrılan işitme cihazları kendi içlerinde de birçok çeşide sahiptir.
- Havayolu işitme Cihazları:
Kulak içi işitme cihazları, Kulak arkası işitme cihazları, RIC (Hoparlörü kulak içinde olan) işitme cihazları, TIE, EORA küpe işitme cihazı (mikrofon ve hoparlörü kulak içinde olan)
- Kemik Yolu İşitme Cihazları:
Gözlük tip işitme cihazları, taç tip işitme cihazları.
İletim Tip İşitme Kaybı
Dış ve orta kulak fonksiyon bozukluklardan (Kulak kepçesi, kulak zarı patolojileri, orta kulak patolojileri ve hastalıkları, Östaki disfonksiyonu, eksternal otit vb.) kaynaklanan bir işitme kaybıdır. Tıbbı olarak tedavisi mümkündür. Tedavinin başarısız olması ve kalıcı işitme kaybı sonucunda işitme cihazları önerilir. İşitme cihazlarından maksimum derecede fayda sağlayabilirler. İletim tip işitme kaybına sahip kişilerin sorunu; ses dalgaları iç kulağa aktarılırken iletim kısmında patolojiye çarptığından iç kulağa sesler daha az iletilir. Bu sebeple ses şiddeti yükseltildiğinde algılama sorunları yoktur. Kaliteli ve uygun işitme cihazıyla yeteri kazanç sunulduğunda, algılamaları iyi bir seviyeye çıkarılabilir.
Sensörinöral İşitme Kaybı
İç kulakta ki işitme sinirlerinde meydana gelen işitme kaybına sensörinöral işitme kaybı denir. Nedeni ise; viral enfeksiyonlar, akustik travma, meniere sendromu, kafa travması, ilaç kullanımı ve aşırı gürültü gibi nedenler sayılabilir. Sinirsel tip işitme kaybının tedavisi pek mümkün değildir.Bu hastalığa sahip kişiler algılama sorunu yaşarlar, sesleri pek ayırt edemezler, konuşulanın ve seslerin çoğunu veya bir kısmını anlamakta zorluk çekerler. Konuşulanı anlamak ve kişinin iletişimini sürdürebilmesi için işitme kaybına en uygun işitme cihazı kullanması gerekmektedir.
Karışık (Mikst) Tip İşitme Kaybı
Hem iç kulakta hem de dış, orta kulakta oluşan bir işitme kaybıdır. Diğer bir deyimle, aynı kulakta iletim tip ve sinirsel tip işitme kaybının beraber oluştuğu bir işitme kaybına mikst tip kayıp denir.
Bu işitme kaybına sahip kişiler, bazı kelimeleri gayet iyi anlarken, diğer kelimeleri ayırt edemezler. Genelde bu hastalığın tedavide başarı oranı zayıftır. İşitme cihazını kullanarak işitme sorunlarını asgariye indirgeyebilirler. Uygun kaliteli işitme cihazını, düzgün uyarlama ile kullandıklarında iyi derece fayda sağlayabilirler.
Fonksiyonel İşitme Kaybı
Hastanın işitme kaybı yaratacak herhangi bir patoloji ve ya rahatsızlığı olmamasına rağmen bazen isteyerek bazen de istemeyerek işitme kaybının olduğunu düşünmesidir. Nonorganik işitme kaybı olarak da isimlendirilen Fonksiyonel işitme kaybında yapılan Odyolojik testler sonucunda uyumsuzluklar olur.
Merkezi (Santral) İşitme Kaybı
İşitme merkezinin zedelenmesi durumunda meydana gelen bir işitme kaybıdır. Koklear çekirdekler ve işitsel korteks arasında farklı nedenlerden oluşan sorunlardan meydana gelen bu tür işitme kaybının da tedavisi pek mümkün değildir. Bu kayba sahip kişiler, işitme cihazı kullanarak sorunların bir kısmını düşürebilirler.
Ody. Şara GÜRÇAY