Dünyü Sağlık Örgütü raporlarına göre her 6 insandan nerdeyse birinin işitme sorunu bulunuyor. Birçok ülkenin yatırım yaptığı işitme cihazı pazarında sadece Almanya’nın payı 1 milyar euro. Türkiye’de ise 4 yıl öncesine kadar işitme uzmanı bile yoktu. 10 yıl öncesine kadar Türkiye’de işitme sektöründen bahsetmek çok güçken bugün Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve sektörde yer alan sivil örgütlerin ortak çalışması sonucu hızla gelişen ve büyüyen bir işitme sektörü var. Sektör, yurt çapında ardı ardına açılan işitme merkezleri sayesinde bugün 4 binin üzerinde insana iş imkânı sağlanıyor. En büyük işitme cihazı üreticilerinden olduklarını belirten Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, Türkiye’de işitme cihazlarına karşı önyargılı bakışın değiştiğini, işitme cihazı kullanım bilincinin arttığına dikkat çekti. Yılda toplam 9 milyon işitme cihazı satılan bir pazar olduğunu vurgulayan Ağaç, “Yılda 80 binden fazla üretimi yapıyoruz. 30 ülkeye ihracatımız var. Üretimimizin yüzde 50’ye yakınını ihraç ediyoruz. Dünyadaki en büyük 7 şirketin içindeyiz” dedi.
ULUSLARARASI KALİTE ÖDÜLÜ
Ear Teknik firmasının bir markası olan Earnet, bu sene ABD’de düzenlenen “Dünya Uluslararası Kalite Ödülü”nü inovasyon alanında kazandı. Sektörün en önemli meselesinin inovasyon ve yazılım olduğu aktaran Ağaç 600 bin euroluk yazılım programı yaptırdıklarını söyledi.
EN KÜÇÜK İŞİTME CİHAZINI YAPTIK
Nano 2 ile en küçük işitme cihazını ürettiklerini belirten Ağaç, “0.5 gram ağırlığında, nohut büyüklüğünde bu cihaz. Bu teknoloji, yazılıma ve inovasyona yaptığımız yatırımlar sayesinde oluyor. Masraflarımızın yüzde 60’ını yazılım yatırımları oluşturuyor” dedi
“AMERİKA’DA 80 BİN ODYOLOG VAR”
Sektörün Türkiye’de 5 yıl öncesine göre çok daha derinleştiğini vurgulayan Ağaç, bunun Türkiye’de 20 üniversitede odyometri bölümü ve 7 üniversitede de odyoloji bölümü açılmasıyla ilişkili olduğunu belirtti. Ağaç, “ABD’de 80 bin, İran’da 3 bin odyolog varken Türkiye’de bu sayı 100’lerle ifade ediliyor. İleride bu sayılara biz de ulaşacağız. 2010’da Türkiye’de odyolog yoktu. 3-4 yıl önce medikal ve optik mağazaları, ek iş olarak işitme cihazı satarken bugün Türkiye’de 630 civarında işitme merkezi var. Sektörde 4 bini aşkın insan çalışıyor. Bu sayı birkaç yıl sonra 15 bin civarı olacak” dedi.
İLK TÜRKÇE ODYOLOJİ KİTABI
Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı ve pedakustiker Mehmet Emin Ağaç’ın yazdığı, “İşitme Cihizları Uyarlama Metodları”, odyolojinin ilk Türkçe kaynak kitabı olma özelliğini taşıyor. Sade bir dil ile hazırlanan kitabın, odyoloji duyma akustiği alanında var olan bilgi açığını kapatacağı akademik çevrelerce ifade ediliyor.