a göre işitme cihazını tekrar uyarlanma imkanı
-Cihazın sahip olduğu özelliklere göre kişisel memnuniyetin artırılmasına katkı sunmaktadır.
8. Neden dijital işitme cihazlarından bu kadar çok bahsediliyor? Bunların asıl farkları nelerdir?
2012 yılı sonuna kadar ülkemizde Analog ve Trimerli işitme cihazları satılabiliyordu. Son sağlık uygulama tebliği ile bu iki tip işitme cihazı ödemesi kaldırıldığı için ülkemizde genellikle satılmamaktadır. SGK sadece belli özelliklere sahip programlanabilir dijital işitme cihazı ödemesi yapmaktadır. Programlanabilir, dijital işitme cihazlarının avantajları;
-Bilgisayar ortamındaki özel yazılımlarla işitme cihazının işitme kaybına göre ayarlanabilmesi,
-Zamanla değişen işitme kaybına göre işitme cihazının tekrar uyarlanabilme imkanı
-Cihazın sahip olduğu özelliklere göre kişisel memnuniyetin artırılması
9. Her insanda işitme kaybı oluşur mu?
Herhangi bir hastalık yoksa genelde işitme problemi yaşanmaz ama yaşlılığa bağlı olarak her organımız yaşlandığı gibi kulaklarımızda yaşlanmaya bağlı olarak hafif derecede de olsa işitme kaybı problemi olacaktır.
10. Duyma problemim var mı?
0-14 yaş aralığında sesleri en iyi seviyede duyarız. Zamanla herkes belli sebeplere bağlı olarak işitme problemi yaşayabilmektedir. Herhangi bir işitme merkezi veya hastaneden işitme testinizi yaptırarak bunu öğrenebilirsiniz.
11. İşitme cihazları kulağıma zarar verir mi?
İşitme cihazının faydalarını saymakla bitiremeyiz ama işitme kaybına uygun olmayan işitme cihazı kullanılması halinde kulağınıza zarar verecektir. Uygun olmayan cihazlar ve özellikle TV ve İnternet ortamında, işitme cihazı adı altında satılan ses yükselticileri kesinlikle kulağa zarar verecektir. Bu ürünlerin, işitme kaybının telafisine yönelik kullanılması kesinlikle yasaktır. Sağlık bakanlığınca ruhsatlandırılmış, işitme merkezlerinden almış olduğunuz medikal ürün olan işitme cihazları doğru uyarlanması halinde hiç bir şekilde size zarar vermeyeceği gibi bir yan etkisi de yoktur.
13. İşitme cihazı ömür boyu mu kullanılır?
İşitme kaybının günümüzde henüz çözümü yoktur ve uzun zamandır bu konuda çalışmalar yapılmaktadır. Kalıcı bir işitme kaybınız varsa, işitme cihazını sürekli kullanmak durumundasınız.
14. İşitme cihazına ne kadar sürede alışabilirim?
İşitme cihazı elektronik- akustik- protez bir cihaz olduğu için sabırla kullanarak alışmaya çalışmalısınız. Alacağınız işitme cihazı ile birlikte size kullanım kılavuzu verilecektir. Bu kullanım kılavuzuna uygun hareket etmeniz halinde, iki ay içerisinde işitme cihazınıza alışırsınız. Lütfen kullanım talimatlarına uyunuz.
15. Farklı işitme teknolojileri var, işitme cihazı alırken nelere dikkat etmeliyim?
Başta güvenebileceğiniz bir işitme merkezi araştırınız. İşitme merkezinin yetkinliğini kontrol ediniz ve mutlaka 2-3 işitme merkezine gidip detaylı bilgi alınız. Ülkemizde sağlık bakanlığınca ruhsatlandırılmış işitme merkezlerinde satılan ürünlerin çoğu kalitelidir. Önemli olan size uygun cihazın verilmesi, uyarlamasının doğru yapılması, teknik servis hizmetlerinin ekonomik ve hızlı olmasıdır. Ürün markasından ziyade hizmet aldığınız kuruluşu araştırınız.
Ayrıca 24 Eylül 2011 tarihli ve 28064 numaralı resmi gazete ile işitme cihazları satış ve uygulama merkezleri kayıt altına alınmıştır. Bu yönetmelikle işitme cihazları satış ve uygulama merkezleri standartları belirlenmiştir.
Yönetmenlik için tıklayınız.