Search
Close this search box.

2 bin liraya çalıştıracak eleman bulamıyorlar

siser işitme cihazları
Yüzde 30 Pazar payıyla Türkiye’de işitme sektöründe faaliyet gösteren Si-Ser İşitme Merkezleri’nin Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, milyonlarca üniversite mezununun işsiz olmasına rağmen, işitme sektörünün ise 1500-2000 TL’ye çalıştıracak kalifiye eleman bulamadığından yakındı. Mahfuz Ağaç, “Sektörde özellikle odiometrist sıkıntısı var. Odiometrist bulamayan firmalar yeni YER açamıyor. Bazı firmalar da kapanmanın eşiğine geldi. Odyolog veya uzman odyolog konusunda Sanırım Dünyanın en fakir ülkesiyiz. İran gibi bir ülkede 1000’in üzerinde Odyolog var” dedi.

İSTANBUL’DAKİ TRAFİK VE STRES İŞİTME KAYIPLARINI ARTIRIYOR

Metropollerdeki trafik ve stres, işitme kayıplarını artırıyor. Ağaç, vatandaşların göz ve diş kadar kulak sağlıklarına da dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “4 milyonu aşkın işitme engellinin bulunduğu Türkiye’de yılda ortalama sadece 110 bin işitme cihazı satılıyor”dedi

FİRMALAR 2 BİN TL’YE ÇALIŞTIRACAK ODİOMETRİST BULAMIYOR

İşitme sektöründe kalifiye elaman sorunu yaşandığını belirten Ağaç, özellikle odiometrist sıkıntısının had safhada olduğunu kaydetti. Personel sıkıntısı nedeniyle firmaların yeni şubeler açamadığını, bazı firmaların ise kapanma ile yüz yüze kaldıklarına işaret eden Ağaç, “Odiometristler, 2 yıllık meslek yüksek okulundan mezun oluyor. Ancak bu okulların sayısı çok az. Firmalar, 1500-2000 TL’ye çalıştıracak odiometrist bulamıyor. Ülkemizde 4 yıllık üniversite mezunları dahi işsiz. Oysa işitme sektöründe büyük bir iş imkanı var. Devletin bunu değerlendirmesi lazım. Odiometrist yetiştiren okulların sayısı artırılmalı” şeklinde konuştu.

SGK ÖDEMELERİ DURDURDU

Kaliteli bir cihazın fiyatının 1000-1500 bin TL civarında olduğunu, ancak ülkemizde işitme cihaz alan vatandaşa devletin sadece 378 lira ödeme yaptığına dikkat çeken Ağaç, son dönemde ise SGK tarafından ödemelerin durdurulduğunu açıkladı. Ağaç, bu konuda şu bilgiyi verdi: “Bir vatandaş, ödemelerin yetersizliği konusunda Danıştay’a açtığı davayı Aralık ayında kazandı. Buna paralel, SGK yeni Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, her il için ayrı fiyat araştırması yapıyor. Yani, işitme cihazına her il için ayrı ödeme yapılacağı konuşuluyor. Bu karışıklığa ve eşitsizliğe yol açar. Yeni tebliğin baharda yayınlanmasını bekliyoruz. Bu ara dönemde ise maalesef işitme cihazı alan vatandaşa SGK tarafından ödeme yapılamıyor ve vatandaş mağdur oluyor.”

500 FİRMA KAPISINA KİLİT VURACAK!

Mahfuz Ağaç, geçen yıl aralık ayında yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında, Sağlık Bakanlığı’ından ruhsat alamayan işitme cihazları merkezlerine SGK’nın ödeme yapmadığına da dikkat çekti. Ağaç, yine yönetmelik kapsamında, sektördeki firmaların ruhsat alabilmek için Ankara’da eğitime tabii tutulduğunu ve başarılı olanlara sertifika verileceğini söyledi. Ancak bu dönem içinde, Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat konusunda hızlı ve somut adımlar atamaması sonucu hem sektördeki yaklaşık 500 işitme bayisinin hem de vatandaşın mağdur edildiğini kaydeden Ağaç, şöyle devam etti: “Firmalar, ruhsat alabilmek için Bakanlık tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak bu süre uzuyor. Ruhsat alamadığı için firma, fatura kesemiyor, fatura kesemediği için de sattığı işitme cihazı için SGK tarafından vatandaşa ödeme yapılamıyor. Bu durum bayilerin satışına büyük darbe vurdu. Firmalar her an kapısına kilit vurabilir. İşlerin daha hızlı ilerlemesi için Sağlık bakanlığı ve SGK arasında daha iyi iletişimin olması kaçınılmazdır. İşitme cihazı sektörü Bakanlıkça çok iyi tanınmadığından sürekli farklı düzenlemeler yapılıyor, mesnetsiz olduğu için de yeniden değiştiriliyor. Bu da firmaları ciddi maliyetlere sokuyor. Sektördeki firmalar ve dernekler olarak elimizden geldiğince katkı sunmaya hazırız ve Bakanlığın bir an önce sağlıklı düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz.”

Kaynak

Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım
İçerik Başlıkları
En Son Haberler
Paylaş
Scroll to Top