Vertigo kendinizin, etrafınızdakilerin ya da hem sizin hem etrafınızdakilerin döndüğünü hissetmenize neden olan, çoğunlukla bulantı ve denge problemlerinin eşlik ettiği bir durumdur. Bir boşluktaymışçasına dönüyor, devriliyor, sallanıyor ya da düşüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Vertigo baş dönmesi olarak adlandırılmakla birlikte, hareket yanılsamasını ifade eden özel bir terimdir. Bütün vertigo durumlarında baş dönmesi görülmekle birlikte, her baş dönmesi vertigo değildir.
Bunlarla birlikte acil servislere başvuru açısından yok sayılamayacak ölçüde öneme sahiptir. Sayının fazla olması vertigonun çeşitli hastalıklara eşlik eden bir semptom olmasından kaynaklanmaktadır.
Vertigo Belirtileri Nelerdir?
Vertigonun gerçekten var olup olmadığının tespiti çok önemlidir. Baş dönmesi veya bayılma belirtileri ile karıştırılmamalıdır. Vertigo hastalarında kendileri, çevreleri veya her ikisi birden dönüyormuş hissi uyandıran rahatsız edici bir durum mevcuttur. Bazen kişi, sadece bir yana doğru çekiliyormuş gibi hisseder. Denge kaybı sonucu, yürüme güçlüğü oluşur. Baş dönme hissine ek olarak, bulantı, denge kaybı, duyma veya görme ile ilgili problemler ve baş ağrısı olabilir.
Vertigoya çoğunlukla şunlar eşlik eder:
- Vertigo nöbeti sırasında anormal göz hareketi ile karakterize nistagmus (gözlerde bir yöne doğru hızlı titreme hareketi).
- Bulantı veya bulantı sonrası bazen kusma
- İç kulak hastalıklarına bağlı vertigolarda bazen bu belirtilerin yanısıra;
kulakta çınlama, ileri düzeyde işitme kaybı, etkilenen kulakta doluluk baskı hissi de oluşur.
Vertigo Nedenleri Nelerdir?
Vertigo, vücutta dengeyi sağlamakla görevli bölümlerinin hastalıklarından da kaynaklanabilir. Bu bölümler:
- İç kulak yapıları
- Beyin sapı ve/veya beyincik
- Beyin sapı içindeki sinir ağı
İç kulaktaki yapılar, vücudun durmasını ve hareket etmesini algılayan bazı yapılar içerir. Yapıların algıladığı bilgiler sinirsel iletimle beyne gönderilir. Bu bilgiler beyin sapında işlenerek postür duruşu ayarlanır ve beyincikte hareketler koordine edilerek denge sağlanır.
İç kulaktaki yapılarının fonksiyonunu etkileyen başlıca nedenler:
- İç kulak sıvılarının (endolenf-perilenf) anormal basınç değişiklikleri
- İç kulak yapılarının canlı kalmasını sağlayan vasküler sistemin bozulması
- Metabolik hastalıklar
- Psikolojik rahatsızlıklar
- Yaş
- Stres
- Kafein-Nikotin
Vertigo ve İşitme Kaybı İlişkisi Nedir?
Vertigo, iç kulağı veya beynin dengenin sağlanmasına yardımcı ilgili bölümlerini etkileyen hastalıklardan kaynaklanır. Kokleanın vestibüler sisteme anatomik yapı itibariyle birbirlerine yakın olması baş dönmesiyle gelişen işitme kaybını beraberinde getirebilir. Bazı hastalıklarda işitme kaybı vertigoya eşlik etmekteyken bazılarında da işitme kaybının bulunmaması uzmanları ayırıcı tanıya götürmektedir. Bu hastalıklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Meniere
- Labirentit
- Akustik Nörinom
- Süperior Semisirküler Kanal Dehissansı (SSKD)
- Vestibüler Migren
İşitme kaybının eşlik ettiği bazı hastalıklarda işitme fluktuasyon gösterebilmektedir. Bu nedenle işitme kaybı sık sık kontrol edilmeli, uzmanlar gerekli gördüğü takdirde işitme cihazı uyarlanmalıdır. Erken müdahale ile kişinin işitme kaybı kontrol alınmalıdır.
Vertigo Tanısı Nasıl Koyulur?
Uzmanlar sıklıkla kişinin problemi tarif etmesine dayanarak ve fiziksel muayene sonuçlarına göre tanı koyarlar, fakat başka birden fazla test de gerekebilir. Bazen vertigoyu tetikleyen etkenlere göre basit önlemler almak veya bir ilaç kullanımıyla vertigo önlenebilmektedir. Genellikle ilaçlar oluşan vertigoyu ve eşlik eden semtomları baskılamaya yönelik kullanılmaktadır. Vertigo’dan şüphenildiği durumlarda mutlaka bir Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoruna gidilmelidir. Vertigo ataklarının süresi, hangi pozisyonlarda ve hangi sıklıkla gerçekleştiği takip edilip doktor ile paylaşılmalıdır. Bununla birlikte vertigoya eşlik eden semptomların doğru ve eksiksiz bir şekilde doktora aktarılması hastalığın kaynağını tespit etme noktasında büyük öneme sahiptir.
28 yılı aşkın tecrübesi, 70’den fazla şubesi ve alanında uzman kadrosuyla Si-Ser İşitme Cihazları vertigoya bağlı işitme kayıplarında hizmetinizdedir. Sağlıklı günler dileriz.