İşitme cihazına alışma yaşa, işitme kaybının derecesine, süresine, konfigürasyonuna ve işitme cihazını kabullenme isteğine bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Cihaz sadece konuşulanları değil, tüm çevre seslerinin hasta tarafından işitilmesini sağlayacağından zaman içinde unutulmuş olan bu sesler ilk günlerde hastayı rahatsız edebilir. Cihaza alışma çok çabuk olan bir durum değildir, sabır ve kararlılık ister. Bu alışma sürecinde rahatsız olunca ara verecek şekilde her gün bir gün önceden biraz daha fazla süreyle cihaz kullanılması önerilir. İşitme cihazına tam olarak alışması için 1–3 ay gerekebilir.
1 ve 3. günlerde: İşitme cihazı ilk günlerde sadece evde veya gürültünün az olduğu ortamlarda kullanılmalı, evdeki farklı sesler dinlenmeli, kişi kendini rahatsız veya yorgun hissederse bir süre cihazı kapatıp ara vermeli, kişi yüksek sesle gazete, dergi veya kitap okuyup kendi sesini kontrol etmeli, ilk başlarda konuşanın yüzüne de bakarak konuşulanı anlamaya çalışmalıdır.
4 ve 7. günlerde: Evde günlük işler ve aktiviteler yaparken işitme cihazı takılıp, farklı sesler dinlenmeli, kapı çarpması, su kaynaması, ütü, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge gibi seslere alışılmaya çalışılmalı hasta duyduğu sesi tanımaya ve kaynağını bulmaya çalışmalı televizyonda konuşma programlarını ve haberleri izlemelidir.
1–2. Haftada: İşitme cihazını daha sürekli kullanmalı, çoğunlukla 3-4 kişilik konuşma gruplarında vakit geçirmeye çalışmalı konuşmalar sırasında anlaşılmayan bir şey olursa, karşı tarafa tekrarlatılmalıdır.
2. haftadan sonra artık cihaz tiyatro, sinema, bale gibi kalabalık ortamlarda kullanılabilir. Bu tür gürültülü ve kalabalık ortamlarda aynı zamanda mümkün olduğunca bir kişiyle konuşmaya çalışmalıdır. 3. haftadan sonra artık hasta tüm ortamlarda cihazını daimi takabilir.