Search
Close this search box.

Ani İşitme Kaybı Nedir?

ani işitme kaybı
Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

3 günden kısa sürede gelişen, işitme testinde(odyometri) art arda 3 frekansta 30 desibelden ( dB) fazla kayıp görülen,  iç kulaktaki işitme sinirinden kaynaklanan işitme kayıplarına ani işitme kaybı diyoruz. Aslında ani işitme kaybı bir hastalık değildir, iç kulaktaki işitme sinirini etkileyen çeşitli hastalıklarda ortaya çıkan bir bulgudur.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Bu tarz işitme kayıplarının % 90’ı idiopatik dediğimiz, nedeni araştırılmasına rağmen belirli bir nedeni bulunamayan işitme kayıplarıdır. Belirlenebilen en sık nedenler arasında ise; viral enfeksiyonlar (kızamık, kabakulak, Herpes virüs), damar tıkanıklığına bağlı nedenler, nörolojik nedenler ( multipl skleroz), kafa travması, toksik nedenler (ototoksik ilaçlar, yılan ısırması),  metabolik nedenler ( diabet, dislipidemi) sayılabilir. Hemen her yaş grubunda görülebilmesine rağmen 40-50 yaş arasında biraz daha fazladır.

Ani İşitme Kaybı Belirtileri

Ani işitme kaybı bazen tek ya da çift taraflı olarak işitme azlığı fark edilebileceği gibi, aniden ortaya çıkan ve baş dönmesi, çınlama, uğultu ya da kulakta dolgunluk hissi şeklinde de belirti verebilmektedir. Böyle bir durum fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken şey size en yakın kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına zaman kaybetmeden başvurmak olmalıdır. Ani işitme kaybında kesin tanı ancak kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan tam bir kulak ve işitme muayenesinin ardından yapılacak olan işitme testi (saf ses odyometrisi) ile konulabilir. İşitme testi ile işitme kaybının derecesi ve  hangi frekansları etkilediği ortaya konur.  İşitme testi sonrasında ani işitme kaybı saptanan hastalarda ayrıntılı kan tahlilleri ve  MRI ( Manyetik Rezonans ) inceleme yapılabilir. Ancak bu taramalarda bir neden saptanma oranı %10 civarındadır.

Ani İşitme Kaybı Tedavisi

Ani işitme kayıplı kişilerde,  herhangi bir tedavi almasalar dahi genel olarak % 60-65 oranında kendiliğinden kısmi veya tam iyileşme sağlanabilir. Ancak hastalığın başlangıcından itibaren tedaviye başlama süresi geciktikçe, özellikle tam iyileşme beklentisi azalmaktadır. Bunun dışında tedavi başlangıcında daha ileri seviye işitme kaybı olan, ileri yaşta olan, eşlik eden hastalıkları olan ve baş dönmesi olan hastalarda da tedaviye daha az yanıt beklenir. Bu sebepten dolayı erken tanı ve tedavi son derece önemlidir.

Ani işitme kaybı tedavisi için birçok yöntem denenmiş ve denenmeye devam etmektedir. Bunlar arasında çeşitli ilaç gurupları ve tedavilere eklenen hiperbarik oksijen tedavisi sayılabilir. Standart bir protokol olmadığı için birçok farklı kulak burun boğaz kliniği ve uzmanı tarafından farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Tedavide etkinliği en çok kanıtlanmış yöntem kortizondur. Bunun uygulanma şekli olarak birden fazla ilacın kullanımı ve eğer mümkünse izole bir şekilde yakın takiple tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sebepten dolayı uygulanan protokole göre değişmekle birlikte hastanede yatış gerekebilmektedir. Bazı kurum ve hekimler hastaneye yatış sağlamadan tedavi uygulayabilmektedir. Buradaki engel de, her hasta kortizon tedavisinin ana maddesi olan steroide yanıt vermeyebilir. Bu gibi durumlarda kulak zarından orta kulağa kortizon enjekte edilerek tedavi uygulanabilir.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
earnet_box_color_alternates
TRT Box Çınlama Cihazı

İşitme kaybı olmayıp, sadece kulak çınlaması olan kişiler için sunulan TRT Box Çınlama Cihazı...

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top