Dijital İşitme Cihazı Nedir?
Dijital işitme cihazları dış dünyadan aldığı sesleri analogdan dijitale çevirerek işleyen işitme cihazlarına verilen genel addır. Günümüzde kullanılan işitme cihazlarının neredeyse tamamı dijital işitme cihazları grubundadır. Geçmiş dönemde işitme cihazlarının içerisinde çip, yani dijital sinyal işleyici bulunmamaktaydı ve bu dönemde üretilen işitme cihazları analog işitme cihazları olarak geçmekteydi. Ancak teknolojinin ilerlemesi ve dünya genelinde yayılmasıyla işitme cihazları da dijital devrelere sahip oldular ve bu sayede dijital işitme cihazı dönemi başlamış oldu.
Dijital İşitme Cihazı Avantajları
İşitme cihazlarının gelişiminde dijital işitme cihazlarının önemini ve avantajlarını örnekleyerek anlatmak gerekirse; geçmişte kullandığımız tuşlu telefonlara nazaran günümüzdeki dokunmatik telefonların sağladığı avantaj ve kolaylıklar gibi olduğunu belirtebiliriz. Çok daha teknolojik, çok daha rahat kullanımlı ve faydası çok daha yüksek bir cihaz grubu olan dijital işitme cihazlarının avantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Dijital işitme cihazlarında çevreden alınan bütün sesler çip (dijital sinyal işlemleyici) içerisinde dijitale çevrilir ve bu sayede işitme kaybı eşikleri ne kadar farklı olursa olsun tamamen kişiye özel işlemleme ve ses üretimi gerçekleştirilebilir.
- İşitme testi sırasında ölçülen rahatsız edici ses seviyeleri uyarlama programlarına girilerek işitme cihazının üreteceği maksimum ses seviyeleri belirlenebilir ve bu sayede işitme cihazı kullanıcıları yüksek şiddetteki seslerden rahatsız olmazlar.
- Dijital işitme cihazları bir çip sayesinde işlemek için bu çip içerisine farklı algoritmalar yüklenebilir ve bu sayede işitme cihazı kullanıcısına en uygun ses karakteri yakalanabilir.
- Dijital işitme cihazları döneminde Bluetooth gibi kablosuz bağlantılar sayesinde farklı elektronik cihazlara bağlantılar sağlanabilir ve bu sayede işitme cihazı kullanımı ile işitme cihazından alınacak verim daha iyi hale getirilebilir.
- Dijital işitme cihazlarında kullanıcının isteklerine frekans bazlı olarak istenildiği gibi müdahale edilebilir ve bu müdahaleler de kullanıcının istediği ses kalitesi ve ses seviyesine ulaşılmasında en büyük yardımcılarından biridir.
- Dijital işitme cihazlarında feedback adı verilen ve cihazın ötmesine sebep olan durumlar çeşitli parametrelerle engellenebilir. Feedback olmadan kullanılan işitme cihazı tecrübesi ise yüksek kullanım konforu sağlar.
- Dijital işitme cihazları içerisinde bulunan gürültü engelleme yazılımları sayesinde işitme cihazı kullanıcıları dış dünyadaki seslerden ve gürültülerden rahatsız olmadan konuşmaları anlayabilirler.
- Dijital işitme cihazları içerisine eklenen tinnitus (çınlama) terapi yöntemleri sayesinde sadece işitme kaybı için değil tinnitus (çınlama) problemleri içinde çözüm üretilebilmektedir.
- Dijital dönemin kazandırdığı faydalardan olan otomatik ortam tanıma özellikleri sayesinde işitme cihazı kullanıcısı bulunduğu farklı ortamlarda cihazının farklı ses programlarına sahip olması ve bu programları otomatik geçişi sayesinde çok daha yüksek konforlu işitme cihazı kullanımına sahip olur.
Dijital İşitme Cihazı Dezavantajları
Dijital işitme cihazları analog işitme cihazları ile kıyaslandığında üzerinde durulabilecek bir dezavantajı olduğunu söylemek çok zor:) Analog dönemdeki büyük, gürültülü ve kullanıcı memnuniyeti düşük olan işitme cihazlarından daha küçük, daha net, daha özellikte olan dijital işitme cihazlarına geçiş yapıldığında neredeyse tüm konularda avantaj sağlar.
Dijital İşitme Cihazı Nasıl Ayarlanır?
Dijital işitme cihazları, analog işitme cihazları gibi cihaz üzerinden değil; bir bilgisayar yardımıyla program üzerinden ayarlanır. Her işitme cihazı firmasının geliştirmiş olduğu uyarlama programları sayesinde, bilgisayara bağlanan işitme cihazı üzerinde neredeyse sonsuz sayıda değişik işlem gerçekleştirilebilir. Bir uyarlama aygıtı (Hi-Pro) ile bilgisayar ve işitme cihazı arasındaki bağlantı kurulduktan sonra bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen işlemler işitme cihazı içerisinde kaydedilir. İşitme cihazının ayarlanması sırasında cihaz kullanıcının kulağındadır ve yapılan değişiklikler doğrultusunda oluşan sesi duyabilir. Bu sayede memnun olduğu ve olmadığı durumları uyarlayıcıya belirterek en rahat duyabileceği şekilde işitme cihazının ayarlanmasını sağlayabilir.
Dijital İşitme Cihazı Çeşitleri
Dijital işitme cihazları genel olarak hava yolu işitme cihazları ve kemik yolu işitme cihazları olarak 2’ye ayrılırlar.
Kemik Yolu Dijital İşitme Cihazları
Kemik yoluna yerleştirilen bir kemik vibratörün mastoid kemiği titreştirmesi ile seslerin iç kulağa iletilmesi prensibiyle çalışırlar. Geçmiş dönemde kemik yolu işitme cihazları sadece analog olarak üretilirken günümüzde dijital olarak üretilmektedirler.
Hava Yolu Dijital İşitme Cihazları
Kulak kanalından sesleri ileten işitme cihazlarına verilen genel isimdir. Kulak arkası (BTE), kulak içi (ITE, ITC, CIC, IIC), hoparlörü kulak içinde (RIC-RIE) ve dönüştürücüler kulak içinde (TIE) olmak üzere 4 farklı kategoride cihazlar bulunmaktadır.
Dijital İşitme Cihazı Fiyatları
Dijital işitme cihazları, günümüzde işitme cihazı ihtiyacı durumunda temin edilebilecek tek cihaz grubudur. Analog işitme cihazları üretilmediği ve satılmadığı için, dijital işitme cihazlarıyla fiyatları karşılaştırılamamaktadır. Günümüz itibarıyla farklı özelliklere sahip işitme cihazları 4.000 TL ile 25.000 TL arasında değişen fiyatlara sahiptirler. Detaylı bilgi için ‘İşitme Cihazı Fiyatları’ yazımızdan okuma gerçekleştirebilirsiniz.
Si-Ser sağlıklı günler diler.