İşitme cihazı üretiminde Türkiyede faaliyet gösteren tek firma olan Ear Teknik, hayata geçirdiği son projesi ile Avrupalı ve Amerikalı rakiplerine meydan okumaya hazırlanıyor. Aynı anda hem kulak çınlamasına hem de işitme kaybına çözüm üreten Earnet Nano ürünüyle dikkat çeken Ear Teknik, 0.5 gr ağırlığı ve 1,5 santimetre büyüklüğündeki dünyanın en küçük işitme cihazı ile bir ilke imza attı. Trakya Kalkınma Ajansının da destek verdiği proje ile dünya pazarının yüzde 70ini elinde tutması hedefleniyor.
Çalışmalarını Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde sürdüren Ear Teknik, yüzde 50’si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen kapasite artırımı ve ARGE alt yapısı ile işitme cihazı sektöründe dünya lideri olmaya aday firmalar arasında yer alıyor.
TKA’DAN PROJEYE YÜZDE 50’LİK KATKI
Önceki gün gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısında konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün; firmanın gerçekleştireceği makine ve teçhizat alımları ile hayata geçecek yeni tasarım çalışmaları ile işitme cihazı piyasasındaki pazar payını arttırmayı amaçladığını belirtti. Pazar payını arttırmak ve Türk üreticilere destek olmak için hazırlanan ‘Kapasite Artırımı ve ARGE Alt Yapısının Geliştirilerek Tasarım Tescillerinin Güçlendirilmesi Projesi’ ile Trakya Kalkınma Ajansı’nın da Ear Teknik’e destek verdiğini ifade eden Üstün “Ear Teknik üretiminde olan işitme cihazı için Trakya Kalkınma Ajansı yüzde 50’lik bir destek sağlıyor. İşitme cihazı projesi kapsamında sağladığı 250 bin TL’lik desteği de içeren toplam 500 bin TL’lik kaynakla uygulanıyor” dedi.
HEDEF YÜZDE 70’LİK PAZAR PAYINA SAHİP OLMAK
Yıllık 400 bin adetlik pazar hacmine sahip olan işitme cihazı sektöründe hali hazırda satılan ürün sayısı potansiyelin çok altında olmasına rağmen 50 milyon dolarlık bir satış gerçekleştiğini belirten Üstün, “Yıllık 50 bin adet dijital işitme cihazı üretimi ile Türkiye pazarının yüzde 30’una sahip olan firmanın Trakya Kalkınma Ajansı’nın rekabet gücünü arttırma programından yararlanarak hayata geçirdiği projesi ile üretimini 75 bin adete çıkarması hedefleniyor. İşitme cihazı pazarında yabancı üreticilerin kontrolünde olan yüzde 70’lik dilimin Türk üreticilerce değerlendirilebilmesi için Ear Teknik’in kapasite artırımının hayata geçmesi ve Türk yatırımcıların bu sektöre yönelmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu. Ear Teknik’in 0.5 gr ağırlığı ve 1,5 santimetre büyüklüğündeki dünyanın en küçük işitme cihazı ile Türkiye’de bir ilke imza attığını vurgulayan Üstün, söz konusu proje ile sağlık sektöründe dünyadaki söz hakkının artacağını belirtti.
‘TASARRUF İÇİN TÜRKİYE’DE ÜRETMEK ŞART’
Ear Teknik üretim şartlarının iyileştirilmesi ile yeni tasarım ve modernizasyon çalışmaları ve gerçekleşecek ARGE faaliyetleri için çalışan sayısını da arttırarak istihdama katkıda bulunacaklarını belirten Ear Teknik Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Ağaç da “Söz konusu proje çerçevesinde alınacak kalıp ile daha önce elle üretilen ve ithal edilen kalıpların Türkiye’de üretilmeye başlamasıyla birlikte iş gücü ve zaman tasarrufu sağlanmasının yanında dışa bağımlılıkta azalmış olacak. Bu sayede işitme cihazı sektöründe biz bir Türk üreticisi olarak yabancı üreticilerle daha etkin bir biçimde rekabet edebileceğiz” dedi. Şuan yaklaşık 70 bin adet olduğu tahmin edilen ithal işitme cihazı satışının ve 15 milyon dolarlık ithalatın bu projeden sonra daha aşağıya düşmesi hedefleniyor.
25 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLECEK
2003 yılından beri akustik ve mikro elektronik sektöründe faaliyet gösteren bir firma olduklarını belirten Ağaç, “Türkiye, otoloji konusunda maalesef geri kalmış bir ülke. Ear Teknik, bu konuda Türkiye’de bir ilk. Ayrıca ülkemizde, bu alanda eleman sıkıntısı da var. Bizim amacımız, bu işin eğitimini vererek, eleman yetiştirmek. Bu, ülkemizin geleceği için çok önemli bir adım” diye konuştu. 2009 yılından beri işitme cihazı ihracatını yaptıklarını belirten M. Emin Ağaç, “İşitme cihazlarımızı 25 ülkeye ihraç ediyoruz. Önümüzdeki birkaç ay için bu sayı 35’e çıkacak” diyerek en çok ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğunu söyledi. Nano teknolojisi ile üretilen dünyanın en küçük işitme cihazı, Başkent ve Ege Üniversiteleri tıp fakültelerinin hastaları tarrafından da deneniyor.