Dijital işitme cihazları, ortamdaki sesleri mikrofon aracılığıyla toplayıp elde edilen sesi bireyin ihtiyaçlarına göre işledikten sonra işitme kaybına göre frekansa spesifik amplifikasyon yapan teknolojik aletlerdir. İşitme cihazları sayesinde bireyler çevredeki eskiden duymadığı sesleri normal seviyede duymaya başlamaktadırlar. İşitme kaybıyla ilerleyen anlama kaybı, işitme cihazı kullanımıyla süreç içerisinde gelişmektedir.
İşitme cihazları bireylerin işitme kayıplarını geri getirmez. Asıl amacı; mevcut işitmeyi korumak ya da kaybın hızını azaltmaktır. Doğal ve konforlu ses sunarak, bireylerin yaşam kalitesini arttırmakta ve sosyal izolasyonu önlemektedir.
Bireylerin işitme cihazı hakkında en çok merak ettiği sorulardan biri de “İşitme cihazı kulakta tembellik yapar mı?” sorusudur. İşitme cihazları kulakta tembellik yapmaz. Bilakis, işitme cihazı ile bireyin tüm sesleri normal seviyede ve doğal duyması sağlanır. İşitme kaybı tanısı olup cihaz kullanılmayan kulakların işitme eşikleri ve konuşmayı anlama skorları düşerken cihaz kullanılan kulakta işitsel uyaranlar, sistemin canlı ve aktif kalmasını sağlamaktadır.
İşitme Cihazı Kullanmanın Kulağa Zararı Var Mı?
İşitme cihazları bireyleri sosyal yaşama tekrar uyum sağlamasına yardımcı olan tıbbi ürünlerdir. İşitme sağlığı açısından önemli rolü olan bu ürünleri seçerken işitme kaybının tanılanma ve cihaz uyarlama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususları şu sıralanabilir;
- Bireylerde yaş, gürültü, ototoksik ilaç kullanımı, orta kulakta sıvı birikimi ve kafa travmaları gibi etkenlerden işitme kaybı oluşabilmektedir. Bu durum sesleri duymama, konuşulanları anlamama, televizyonu yüksek sesle izleme, çevredeki uyaranlara tepki vermeme şeklinde sonuçlanabilmektedir. Bu durumlar bireyde fark edildiği andan itibaren işitmenin değerlendirilmesi erken dönemde önemlidir.
- İşitme kaybı fark edildiği anda doğrudan Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimi tarafından muayene edilmesi ve kaybın tanılanması gerekmektedir.
- İşitme merkezinde gerekli odyolojik testler yapılmalı, işitme kaybının türü ve derecesi tespit edilmelidir.
- Bireyin detaylı anamnezi ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak uygun işitme cihazı seçimi yapılmalıdır.
- Birey işitme cihazını süreç içerisinde bir parçası olarak görmeli, işitme merkezi seçiminde tercih kaliteli ve güvenilir hizmetten yana olmalıdır.
Her birey kaliteli ve doğal işitmeyi hak etmektedir. Belirtilen hususlara dikkat edildiğinde işitme cihazlarının kulağa zararı bulunmamaktadır. Bu yüzden işitme kaybı tanısı almış her birey, işitme cihazı kullanmalı ve sosyal çevresiyle iletişimde olmalıdır. Bununla birlikte işitme cihazları, işitsel uyarana maruz kalınan tüm ortamlarda kullanılmalıdır. Tinnitusu olan bireyler haricinde uyku esnasında işitme cihazı kullanılması önerilmez. Bunun sebebi ise derin uyku olarak nitelendirilen uykunun ileri fazlarında beynin delta dalgaları yayarak vücudu adeta yenilemesindendir.
İşitme Cihazı Kullanmamanın Sonuçları
Bireyler işitme cihazı kullanmadığında temel olarak çevredeki sesleri ve konuşma seslerini duyamayacaktır. İşitme kaybının ilerleyici özellikte olmasından kaynaklı işitme kaybı günden güne artacak konuşmaları anlama becerisi azalacaktır. Birey anlama becerisinin azalmasından kaynaklı konuşulanları tekrarlatacak, dudak okumaya eğilim artacaktır.
Konuşmayı anlamada zorluk, bireylerde psikolojik sonuçları beraberinde getirecektir. Aile, arkadaş, iş ve okul ortamlarında sesleri duymamak ve konuşulanları anlamayıp karşıdaki kişilerin tekrar etmesini rica etmek bir müddet sonra bireylerde utanç hissi oluşturabilmektedir. Utanç hissini yaşamamak için bireyler daha az iletişime geçmektedir. Bu yüzden cihaz kullanmamanın depresyon, sosyal izolasyon, özgüven eksikliği, yalnızlık, iş ve akademik başarının azalması gibi sonuçları vardır.
İşitme sistemi, fizyolojik olarak sürekli aktif ve canlı bir sistemdir. Bu işleyiş işitme kaybıyla beyne gönderilen iletilerin azalmasına ve sistemin aktifliğini azaltmaktadır. Sistemin aktifliğinin azalması, bireyin iletileri duymak ve anlamak için çokça efor sarf etmesine ve demans (bunama) riskinin artmasına neden olmaktadır. Bireylerin tüm bu tehditlere önlem olarak işitme kaybının erken tanılanması ve erken dönemde işitme cihazı kullanmaları gerekmektedir.
Bu doğrultuda, işitme cihazlarının kulakta tembellik yapmaktan öte hayat kalitesini arttıran ürünler olduğu bilinmeli ve işitme kaybının erken döneminden itibaren kullanılmaya başlanılarak oluşabilecek büyük sonuçların önüne geçilmelidir. Si-Ser İşitme Merkezleri 28 yılı aşkın tecrübesi ve her ihtiyaca uygun modelleriyle işitme cihazı uygulamalarında her zaman olduğu gibi bugün ve yarın da işitme kayıplı bireylere destek vermeye devam edecektir. Sağlıklı günler dileriz