İşitme Cihazı Nedir?
Dış ortamdaki sesleri yükselterek kullanıcısına uygun hale getiren cihazlara işitme cihazları denilir. İşitme cihazı kullanan kişiler için işitmede iyileşme ya da kötüleşmeye sebep olmaz. Cihazda bulunan mikrofonlar akustik enerji olarak bilinen ses dalgalarını bazı işlemler ile elektrik sinyallerine çevirir. Bu elektrik sinyalleri mikrofondan alınarak amplifikatörde yükseltilip hoparlöre iletilir. Kendisine iletilen elektrik sinyallerini hoparlör yine ses dalgalarına dönüştürülür. Çevrilen ses dalgaları güçlendirilerek tekrar akustik enerjiye dönüşümü sağlanır. İşlenen bu ses kullanıcının kulağına gönderilir. Bu şekilde kullanıcının işitme kabiliyetini iyileştirir.
İşitme Cihazının Temel Parçaları Nelerdir?
- Mikrofon, sesi dış ortamdan alarak elektrik enerjisine çeviren bölümdür.
- Amplifikatör, elektrik sinyallerine dönüştürülen sesin işlenmesini ve seviyesinin belirlenmesini sağlar.
- Hoparlör, işlenen verinin tekrar akustik şekilde oluşturularak sesin kulağa iletimini sağlar.
- Pil, tüm bu işlemler için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Verimli bir şekilde işitme cihazı kullanımı sağlamak için bu parçaların kaliteli olması gerekir.
İşitme Cihazını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- İşitme cihazını gerekli firmadan satın almadan önce cihazın içinden çıkan kılavuza mutlaka bakılıp okunmalı ve yeterli bilgi sahibi olunmalıdır. Çeşitli yapıda olan işitme cihazlarının ortak bir özelliği vardır. Farklı fiyatlarda ve kalitede olmasının sebebi yapımında kullanılan teknolojidir.
- İşitme cihazları alınırken dikkat edilmesi gereken ilk özellik ses kalitesidir. Görünümü ilgi çekici olsa bile ses kalitesi kötü olabilir. Sonuç olarak kullanıcısına bir getirisi olmaz hatta zararı olabilir.
- Cihazı kullanacak olan hasta cihazın açılıp kapanması, pilinin değiştirilmesi, telefonla bağdaştırarak kullanımı, cihazın kalıbı, alışma süreci hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Güvenirliği, olası aksi bir durumda sorumluluklarını yerine getiren dünyaca bilinip tavsiye edilen cihazların kullanılması gerekir.
- Alınan cihazların fabrikada tamiri kabul görülen ve en az 2 yıl garantisi olan cihazlar satın alınmalıdır.
- Tamir için gerekli olan parçalar için firmalar tarafından 5 yıl garantili olmalıdır.
- Sakin ortamda işitme cihazını kullanmaya başlayınız
- Tecrübe toplayınız
- İşitme cihazınıza güveniniz
- İşitme cihazınızı kullanırken,kullanma süresini peryodik olarak artırınız.
- İşitme cihazınız vücudunuzun bir parçası olmalıdır.
- Evrende değişik gürültüler bulunmaktadır bunlara alışmalıyız.
- Konuşmalara aktif katılın
- Kamusal alanlarda akustik olarak rahat edebileceğiniz yerde oturunuz
- TV, Radyo dinleyiniz
- Telefonla bol bol konuşun
- İki kulağınızı kullanın
- Eğer kulak arkası işitme cihazını kullanıyorsanız kalıpsız kullanmayın
- Kalıbınız rahat değilse değiştiriniz
- İşitme cihazınızın ayarına dikkat ediniz.
- Sürekli kontrol altında kalınız.
- En iyi işitme cihazı,maksimum randıman aldığınız işitme cihazıdır.
Cihaz Kullanımı İçin Gerekli Olan Alışma Süreci İçin Tavsiyeler:
Vücut yapısına yabancı olan ve sürekli kullanımı gerekli olan işitme cihazı tavsiyeleri hastalar için merak konusu olmuştur. Bu cihazın alışma süreci hastanın sabrına, direncine, hastalığı için olan sadakatine bağlı olarak değişir. Alışmanın ilk süreci ilk 4 haftalık süreçte evde kullanımıdır. Kullanırken iyi duymayı amaçlayarak kendine motivasyon sağlayan kullanıcı cihazına daha rahat alışır ve adaptasyon sağlar. Değişik sesler dinlenmeye çalışılmalıdır. Günden güne kalabalığa karışarak ve farklı mekanlarda bulunularak cihazın performansı gözlemlenir, yetersiz kaldığı durumlar için cihazın temin edildiği yerdeki uygulayıcılardan yeni ayarlamalar istenilir. Bununla beraber cihaz kullanımına başlandıktan sonra günde yarım saat sesli bir şekilde yazılı bir kaynak (kitap, dergi, gazete vb.) okumak kişinin işitme cihazına adaptasyonunu kolaylaştıracağı gibi konuşmayı algılamalarının da diri kalmasına yardımcı olacaktır.