İşitme cihazı, farklı sebeplere bağlı olarak işitme kaybı yaşayan bireylere muayene ve tetkikler sonrası tavsiye edilir. İşitme kaybı nedeniyle sosyal yaşamdan koparak münzevi yaşam biçimlerine yönelen bireyler, işitme cihazları sayesinde yeniden duyma yetisi kazanarak topluma sağlıklı birer birey olarak dönüş yapmaktadır. İşitme cihazlarının temel çalışma prensibi, dışardan gelen sesi yükselterek kulağa iletilen titreşim sayısını ve dolayısıyla sesi artırmak üzerine kuruludur.
Titreşim sayısının artması, işitme sinirlerine ulaşabilen titreşim sayısının fazlalaşmasına, dolayısıyla beyne giden sinyal sayısının da fazlalaşmasına olanak sağlayarak duyma yetisinin artmasını sağlamaktadır. Dijital ve analog olarak iki sınıfa ayrılan işitme cihazları, hastanelerin KBB ünitelerinde yapılan muayeneler ve odyolojik testler sonrasında tavsiye edilmektedir.
Analog işitme cihazlarının çalışma prensibinde, ses dalgalarının elektrik sinyallerine döndürülmesi söz konusudur, kullanıcı bulunduğu ortamlara göre farklı programlara ayarlayarak kullanma imkânına sahiptir. Kapalı alanlar veya açık alanlara göre farklı ayarlamalar yapılabilmesi ve dijital işitme cihazlarına göre daha uygun fiyatlara sahip olması tercihleri etkileyen bir unsurdur.
Dijital işitme cihazlarında ise, ses dalgalarının numerik kodlara çevrilmesi prensibi işletilmektedir. Bu kodlar sesin akorduyla ilgili bilgiyi de içermektedir. Böylece ortamdaki ses yoğunluğuna göre otomatik ayar yapılabilmesi mümkün hale gelmektedir. Analog cihazlara oranla biraz daha pahalı olmakla birlikte konfor özelliği bakımından daha ileri bir tekniğe sahiptir.
İşitme Cihazlarının Kulak İçinde Kullanıldığı Bölgeler
İşitme cihazları, kulak içerisinde yerleşim yerlerine göre 3 farklı çeşide sahiptir. Uzman KBB hekimleri tarafından yapılan muayeneler ve odyolojik tetkikler sonrasında belirlenen yerleşim bölgeleri,
- Kulak arkası cihazlar
- Kulak içi işitme cihazları
- Kanal içi işitme cihazları şeklindedir.
Kulak Arkası İşitme Cihazları
Bu tür cihazlar genellikle dışardan görülebilen ve kulak arkasında sert plastik bir kasadan ve kulak içine yerleşebilen yumuşak dokulu bir aparattan oluşmaktadır. Cihazın elektronik aksamı, kulak arkasında bulunan sert plastik kasa içerisinde muhafaza edilmektedir. Kulak arkası cihazların kulağa tam yerleşmesi zorunludur çünkü ses titreşimleri kulağın içerisine yerleştirilen materyal tarafından sinirlere iletilmektedir. Dış görünüş açısından pek de estetik olmayan bu tür cihazlar, estetik kaygısı olan bireyler tarafından pek tercih edilmezler.
Kulak İçi İşitme Cihazları
Az veya çok işitme kaybı fark etmeksizin kolaylıkla kullanılabilen kulak içi işitme cihazları, estetik açıdan da tercih edilen modeller arasında yer almaktadır. Tamamen kulak içerisine yerleşebilen cihazlar, orta ve düşük şiddetli işitme kayıplarında kullanılabilmektedir. Estetik kaygısı olanlar tarafından daha sıklıkla tercih edilen cihazlar, dikkatli bakılmadığı takdirde dışardan kolaylıkla görülemezler.
Kanal İçi İşitme Cihazları
Bu tür cihazlar işitme kaybı yaşayan bireylerin kulak kanalı içerisinde yerleştirilmektedir. Tamamen kulak içine gömülü olması sebebiyle dışardan görülemezler. Cihazların çok küçük ebatta olması çıkarıp takma işlemini zorlaştırdığı için, bu tür işitme cihazları genellikle yetişkin hastalara tavsiye edilmektedir.