Hastanın işitme kaybı türü, seviyesi, yaşı ve kişin durumu göz önünde bulundurularak cihaz verilir. Cihaz seçimini uzman kişiler yapar. Cihazlar Kulak arkası (BTİ) kulak içi, kanal içi, dip kanal, gözlük tipi ve cep tipi olmak üzere altıya ayrılır.
A – Odyoloji Testinin Tam Yapılması
Yapılan işitme testi 5 bölümden oluşur.
1- Eşik testi
2- Tedirgin edici ses seviyesi
3- En rahat ses seviyesi
4- Kemik yolu işitme eşiği
5- İnsan sesiyle en rahat algıladığı seviye
B – Saf ses tonu veren kaliteli cihaz
İşitme kaybının durdurulması, yavaşlatılması, kullanan kişinin sesleri rahat algılaması, rahatsız edici seslerin kesilmesi ve gürültünün arka plana itilmesi gerekmektedir. İşitme cihazı kullanırken mutlaka cihazın teknik özelliklerine iyi bakmak gerekir. Beyin doğal yapısı itibariyle saf sese ihtiyaç duymaktadır. Çevre gürültüsünün insan sesini bastırması halinde algılama sağlanamamaktadır. Bu ise hem beyni yorar hem de sinir sistemini tahrip etmektedir. Özellikle çocukların doğal zeka gelişim sürecini pozitif veya negatif yönde ciddi etkilemektedir.
Dolayısıyla medikal ürün olmayan basit yükseltici cihazlar cihazlar bu randımanı vermez. Kişide var olan duyma ve algılama yetisinin kaybına neden olduğundan kullanılması tıbbi açısından uygun değildir.
Gürültü veren cihazlara alışan kullanıcılar saf ses tonu veren cihazlara ancak uzun vadede alışabilirler.
C – Uyumlu Cihaz
Her bireyin doğal işitme duyarlılığı farklı olduğundan, işitme kaybı oluştuğunda da devam eder. Her bireyin frekans tabanlı ses reaksiyonu ve yorumlaması farklıdır. Her bireyin işitme kaybı farklıdır. Onun için kişiye özel seçilen cihaz özel uyarlanır. Seçilen cihaz frekans tabanlı ses ihtiyacını karşılayabilen cihaz seçilir. Cihaz seçimini ve uyarlamasını odyoloji ve duyma akustiğini de uzman kişiler yapar.
D – Cihaz Uyarlamasının Yapılması
İşitme cihazı uyarlaması odyoloji verilerini baz alır, temel bilgi olarak kullanır ve cihazı ona göre uyarlar. Uyralama yapılırken iki farklı açıdan ses güvenliği sağlanır.
1. Frekans uyarlama ile her frekansta duyum elde edildiğine dair test yapılır, frekansların reaksiyonu ve frekansların cevabına bakılır. Her frekansta duyum sağladığına dair kontrol yapılır.
2. Uyarlama ise dinamik uyarlamadır. Yapılan uyarlamada konuşmaların konfor duyma alanında hareket edip etmediği, gerekli olan seslerin geri kalan dinamik alan içinde yerleşip yerleştirilmediği kontrol edilir. İlgili kişilerin detaylı bilgi almaları için ”İşitme cihazları uyarlama metotları” kitaba baş vurmalarını öneririz.