Sağlık Bakanlığı, SGK ve sektördeki sivil toplum örgütlerinin son yıllara yaptığı çalışmalar, işitme sektörünün hızla büyümesini sağlarken, toplumda işitme cihazı kullanım bilincini de artırdı.
Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Si-Ser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, “Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde genelde ileri derecede işitme kaybı olanlar işitme cihazı kullanırdı. sağlık bakanlığı, SGK ve sektörümüzdeki örgüt ve derneklerin güzel çalışmaları meyvelerini verdi. Artık orta derecede hatta hafif derecede işitme kaybı olanlar da işitme cihazı kullanmaya başladı” dedi.
İŞİTME CİHAZI SATIŞLARI YÜZDE 30 ARTTI
İşitme cihazı standartlarını belirleyen yeni tebliğ ile birlikte 30 desibel işitme kaybı olanlara da işitme cihazı ödemesi yapıldığını hatırlatan Mahfuz Ağaç, ”250 lira iken, yetişkinlerde 550, çocuklarda ise 900 liraya kadar çıkan ödemeler de işitme kullanımının artmasını sağladı. 2 yıl önce yılda 100 bin adet civarında işitme cihazı satılıyordu. Bugün bu sayı 130 bin adet civarında…Satışlarda yüzde 30 civarında artış oldu” diye konuştu. Bu durumun sosyal yaşam açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Ağaç, erken yaşlarda işitme cihazı kullananların hayata katılabildiğini, işlerindeki verimin arttığını kaydetti.
CİHAZ KALİTESİ, AB STANDARTLARINININ ÜZERİNDE
Si-Ser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, Sağlık Bakanlığı, SGK ve Sivil toplum örgütlerinin çalışmalarıyla belirlenen standartlar çerçevesinde, bugün ülkemizde kalite açısından AB standartlarında hatta üzerinde işitme cihazlarının satıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “2-3 yıl önce Avrupa’da yasaklanan, çöpe atılan cihazlar ülkemizde işitme cihazı diye satılıyordu. Vatandaş mağdur ediliyordu. İnsanlar kullanamadığı için bu cihazlar, çekmecelerinde duruyordu… Şimdi tam tersi oldu. En kaliteli cihazlar artık ülkemizde… “
KAYNAK: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/isitme-cihazi-sektorunde-hizli-buyume-23048205