Search
Close this search box.

İşitme Cihazını Uzmandan Alın

siser işitme cihazları
İşitme sorunları, birçok cihaz ile giderilebiliyor ancak insanlar genellikle doğru cihazı bulamadığı için sorunlarını gideremiyor. Doğru cihazı almak için odyolog ya da odyometrist tarafından tavsiye alınmalı.

Pedakustiker ve Ear Technic Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ağaç, işitme cihazı seçiminde, kulağı tanıyıp ihtiyacını belirlemek gerektiğini belirterek, ses ihtiyacının, ses alışkanlığının, ses karakterinin ve algılamasının kişisel olduğunu , yanlış cihaz seçiminin fayda yerine zarar vereceğini söyledi.

İŞİTME CİHAZI SEÇİMİNDE ÖNEMLİ FAKTÖRLER

Uzmanlara göre; işitme cihazı elektroakustik, tıbbi bir üründür. Cihazın seçimi, uyarlanması ve kullanımı belirli prosedürlere bağlıdır.  İlaç eczaneden alındığı gibi, cihaz ruhsatlı işitme merkezlerinden alınır, uyarlamasını da bu merkezlerde çalışan odyometrist veya odyologlar tarafından yapılır. Her prosedürün kendi içinde aşamaları ve uyulması gereken kuralları vardır.

 İŞİTME CİHAZI ALIRKEN ÖNCE KULAĞI TANIMAK GEREKİYOR

İşitme cihazı almadan önce, kulağı tanıyıp ihtiyacını belirlemek gerekir.  Ses ihtiyacının, ses alışkanlığının, ses karakterinin ve algılamasının kişisel olduğunu bilmemiz lazım.  Her bireyin sesi tanıması ve öğrendiğini kavrama şekli kişiseldir. Ne odyolog ne de kullanıcı cihazı seçerken sonsuz özgürlüğe sahip değil.  Odyoloğun kullanıcıyı tanıması, kulağın anatomik yapısını tespit etmesi, kullanım yeteneği kavraması, cihaz seçiminde önemli kriterlerdir.  2 yönde işitme sorununa yaklaşılabilir;

1- İşitme kaybının seviyesi ve çeşidinin tespit edilmesi. Kişinin kulak  anatomik yapısı, patolojik  durumlar hastalıkları, cihaz kullanım yeteneği gibi durumlara dikkat edilmesi,

2-Teknik açıdan işitme kaybının telafisine yönelik kullanılan cihazın yeteneği, performansı ve kullanım rahatlığına dikkat edilmesi gerekir.

ÜÇ GRUP İŞİTME ŞİKAYETİ VAR

 1. Grup ”az işitiyorum”

Kişi sesin az ve zayıf gelişinden şikayet eder, yüksek sesle  konuşulduğunda anlar.  Kişin ses ve kelime anlaması  yüksek sese bağlıdır. Bu hastanın  iç kulağında bulunan sinir hücreleri iyi çalıyor.  Sorun dış ve  orta kulak kaynaklıdır.  Bu sorunun ameliyatla düzelme ihtimali vardır. Ameliyatla düzelme ihtimali yoksa, cihaz kullanması zaruridir. Kullanıcının üstün vasıflı bir cihaza ihtiyaç olmayabilir.  Kulak arkası bir cihaz kullanması tavsiye edilir. Kulak akıntısı varsa kanal içi kullanması  sakıncalıdır.

2. Grup” İşitiyorum ama anlamıyorum”

Kişi işitip anlamadığından şikayet eder, ses yüksekliği sağlansa da kendisi sesleri ayırt edemez. Bu hastanın hastalığı iç kulakta bulunan sinir saç hücreleriyle ilgilidir. Bu hücrelerin kısmi zarar görme ihtimali vardır. Sesi üretmek için yeteri derecede enerji sağlayamıyorlar veya sesleri ayırt edemiyorlardır.

Ses ayrışması sağlanamadığından anlama sorunu başlar ve  sesler beyine gürültü olarak gider. İç kulak hastalığı olan kişilerin ameliyat olma şansları yoktur.  Bu tür hastaların üstün donanımlı cihaz kullanmaları gerekir. Her ses tını onlar için çok önemlidir. Kulak arkası ve kanal  içi cihaz kullanabilir.

 3. Grup ” Bazı kelimeleri anlıyorum, bazıların anlamıyorum”

Kişi bir kısım kelimeleri anlayıp diğer kısmını anlamadığından şikayet eder. Bu grup hastaların sorunu hem iç hem de orta kulaktadır. Şikayetler orta ve iç kulaktaki hasara göre değişir. Tedavi olma imkanları sınırlıdır. Algılama konusunda grup 3 grup ikiden daha iyidirler. Bu kişilerin donanımlı bir cihaza ihtiyacı var. Akıntı olmadığı sürece kanal içi cihaz kullanabilirler.

Hastanın şikayet şekline göre sorunun niteliği ortaya çıkar ve bu niteliğine göre işitme kaybını telafi etmek amacıyla medikal ürün olan işitme cihazı seçilir. İşitme kaybının telafisine yönelik kullanılan cihazlar ağrısız, ameliyatsız rahat bir şeklide uygulanabilen ürünlerdir. Hiç bir yan etkisi olmayan işitme cihazları, tüm zamanların en iyi performansını sunmaktadır. Doğru uygulanması durumunda mükemmel performans sunar.

DİKKAT! YÜKSELTİCİLER İLE İŞİTME CİHAZI BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMALI

Pedakustiker Mehmet Emin Ağaç,  yükselticiler ile işitme cihazlarının birbirine karıştırılmaması gerektiğinin altını çizrerek, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“İşitme cihazları medikal bir üründür.  Cihazların üretimi, satışı ve satış sonrası tüm aşamaları belirli medikal normlarla belirtilmiş olup bu normların uygunluğu sürekli kontrol edilmektedir. Ancak şekil itibariyle işitme cihazına benzeyen, internet ve televizyonlarda satılan yükselticiler,  medikal ürünler değillerdir. Yüksek frekansları yükselten bu  basit cihazları  genelde avcılar kullanır.

Bu cihazların frekans uyumluluğu ve kişisel uyarlaması yoktur.  Bu nedenle bu cihazları kullanan kişiler kulaklarına ses bombası takıyorlar, algılamayı sağlayan,  geri kalmış yetilerini ve sesleri analiz eden sinir hücreleri de yok ediyorlar.   Bu ürünlerin satışı sağlık bakanlığınca yasaklanmıştır. Dünyada geri kalmış ülkelerde satış yapan bu şarlatanlar insanların bilinçsizliğinden istifade ediyorlar.”

Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım
İçerik Başlıkları
En Son Haberler
Paylaş
Scroll to Top