Search
Close this search box.

İşitme Kaybı Çocuklar İçin Ne Anlama Gelir?

Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

Yeni doğan bebekler, henüz konuşarak kendini ifade edemeyen, ihtiyaçlarını mimikler ile ifade eden, bazı zamanlarda ise bu durumlardan ötürü sağlık problemleri yaşayan bebeklerin yaşadıkları sorunlardan birisi de işitme engelidir. Araştırmalara ve testlere göre hayata gelen her bin bebekten en az üçü veya dördü işitme engeline sahip olarak dünyaya gelmiştir. Gecikmiş konuşma ve seslere karşı tepkisizlik olarak gözlemlenebilen işitme kayıpları, yeni doğanlarda 4,5 yaşına kadar teşhis edilip tedavisine başlanılmaz ise bu süreçten sonra çocuk kritik dönemi kaçırdığı için konuşamayacaktır. İşitme cihazları ve koklear implantlar bu 4,5 yıllık süre içerisinde çocuğa uygulanırsa çocuk sesleri normal şekilde işitmeye başlar ve gelişimi de bu doğrultuda gerçekleşir. Tedavi ve rehabilitasyonuna başlanmayan çocuklar ise zihinsel ve sosyal yönden yaşıtlarından geri kalacaktır. Bu yüzden bebeklerin işitme kaybı olup olmadığını anlamak, sorun var ise çözümü için bir an önce harekete geçmek yapılacak en önemli şeylerin başında geliyor. Ülkemizde yeni doğan işitme tarama yasası gereğince doğan her çocuk ilk 72 saat içerisinde işitme testlerine tabi tutulur ve işitme kaybı gözlemlenen çocuklar tanılanarak tedavi & rehabilitasyon sürecine yönlendirilir. Ancak işitme kaybı doğuştan olmayan ve sonraki süreçte oluşan çocuklar için ebeveynler son derece bilinçli olmalı ve duymayan bebek hareketleri konusuna yeterince hakim olmalıdır. Bu sayede erken teşhis konarak bebeğin tedavi edilmesi sağlanır.

 

Duymayan Bebeklerin Hareketleri Nasıldır?

Gözlemleyebileceğiniz ilk belirti lokalizasyon durumudur. Lokalizasyon sesin ne taraftan geldiğini algılama kabiliyetidir. Bu algı ebeveynlerin işitme kaybı olan çocuklar için yapabileceği ilk teşhistir. Yeni doğan bebekler karşındaki kişileri algılayabilmek için dikkatle onlara bakar. Bebekler duydukları seslere karşı şaşırarak, ağlayarak veya gülerek tepki verirler. Bunlar olmasa bile en azından bakışlarında değişim gözlenir. Sesi algılayıp algılayamadıklarını anlamak için kesinlikle her zaman olmayacak şekilde nadiren aileler  bebeklerini ses çıkararak veya bir ses kaynağı kullanarak sese karşı olan tepkisi konusunda gözlemleyebilirler. Bebeği korkutmamak açısından yumuşak tonda ses çıkarması gerekir. Ancak asıl gözlem normal yaşantı içerisinde bebeğin seslere tepki verip vermediğini gözlemlemek üzerine olmalıdır. Eğer ebeveynlerin gözlemleri sonucunda işitme kaybından şüphelenilirse mutlaka bir hekime danışılması gerekmektedir.

İşitme sorunu olan çocuklar televizyon izlerken, bilgisayarda sesli oyunlar oynarken duyabileceği normal düzeyden oldukça fazla bir şekilde sesini açıyorsa bu durum da işitme kaybının belirtilerindendir. Eğer yüksek tondaki sesleri duyamıyorsa, yakın mesafeden seslenilmesine rağmen ismini duyunca şaşırıyor veya korkuyorsa, görüş alanındaki kişiler ve nesneler haricindeki geri kalan sesli şeyleri duyamıyor ve algılayamıyorsa mutlaka müdahale edilmesi ve eğer bir sorun varsa tedavisinin yapılması gerekir.

 

Çocuklarda Neden İşitme Kaybı Meydana Gelir?

İşitme kaybı doğuştan meydana gelebilir veya daha sonra oluşabilir. Doğuştan gelen işitme kayıpları genetik olabileceği gibi hamilelik sürecinde annenin kullandığı ilaçlar, zararlı alışkanlıklar ya da hastalıklardan kaynaklı işitme kayıpları da gözlemlenebilir. Doğumdan sonra meydana gelen işitme kayıpları ise yüksek sese maruz kalma, diğer hastalıklar, ilaçlar veya travmatik faktörler nedeniyle meydana gelir. Detaylı teşhis ve tedavi için muhakkak bir KBB doktoruna danışılması gerekir.

 

İşitme Kaybının Tedavisi Var Mıdır?

İşitme kaybı tedavisi sorunun türüne göre belirlenir. Eğer iletim tipi işitme kaybı varsa ilaçlarla ya da cerrahi yöntemlerle tedavisi yapılır. Ama sensörinöral(sinirlere bağlı) kayıplarda ise ilaç ya da cerrahi ile tedavi mümkün olmamaktadır. Sensörinöral ve mikst tip işitme kayıplarında tedavi ve rehabilitasyon amacı ile işitme cihazları kullanılır. Geç kalınmış bazı işitme kayıplarının ise tedavisi olmayabilir. İşitme kayıplı bireyin konuşmasını, duymasını, tepki vermesini engellememek adına erken teşhis oldukça önemlidir. Çocuklar için işitme cihazı arıyorsanız Si-Ser firması olarak yanınızdayız.

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
Çınlama Terapisi Si Ser
Çınlama Terapisi Hizmeti

Kulak çınlaması (tinnitus), işitme kaybı olmasa bile birçok insanın günlük yaşamını etkileyebilen bir sorundur....

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top