İşitme Kaybı Çeşitleri
İşitme kayıpları 3’ü kulak bölgesinde olmak üzere 5 farklı şekilde ortaya çıkabilir.
- İletim tipi işitme kaybı
- Sinirsel (Sensörinöral) (S/N) işitme kaybı
- Karışık (Mikst) tip işitme kaybı
- Fonksiyonel işitme kaybı
- Merkezi (Santral) işitme kaybı
Detaylı okuma için lütfen https://siser.com.tr/isitme-kaybi-cesitleri/ adresini ziyaret ediniz.
İşitme Kaybı Belirtileri
İşitme kayıpları sonucunda ortaya çıkan birinci sonuç, duymada meydana gelen azalmadır. Bununla beraber aşağıdaki problemler baş gösterebilir;
- Konuşulanları anlayamama
- Konuşmaları tekrar ettirme
- İçine kapanma hali
- Özgüvensizlik
- Sosyal hayattan uzaklaşma
- Sinirlilik
- Depresyon
- Akademik başarıda düşüş
Detaylı bilgi için https://siser.com.tr/isitme-kaybi-belirtileri/ ve https://siser.com.tr/isitme-kaybi/ adreslerine gidiniz.
İşitme Kaybı Tedavisi Var Mıdır?
İşitme kayıplarının farklı çeşitleri olduğuna yazımızın yukarıdaki kısmında değinmiştik. İşitme kaybının tedavileri de farklı işitme kaybı çeşitlerinde farklı gerçekleştirilmektedir.
Sensörinöral işitme kayıpları ve merkezi(santral) işitme kayıpları için bir tedavi mevcut şartlarda bulunmazken, iletim tipi ve mikst tip işitme kayıpları için tedaviler uygulanabilemektedir. Fonksiyonel işitme kayıpları için de psikolog ve piskiyatrist tarafından gerçekleştirilecek psikolojik destekler düzelmeyi sağlayabilir.
İşitme Kaybı Tedavileri
Tedavi edilebilen işitme kaybı çeşitleri mikst, iletim ve fonksiyonel işitme kayıplarıdır.
İletim tipi işitme kaybı ve mikst tip işitme kaybı durumlarında tedavi için öncelikli olarak tanı net ve doğru şekilde ortaya konulmalıdır. Örneğin orta kulak hastalıkları çoğunlukla antibiyotik ve diğer tıbbi ilaçlarla tedavi edilebilir. Kronik orta kulak patolojilerinde tedavi yöntemi genellikle cerrahi operasyonlardır. Orta kulakta bulunan stapes kemikçiğinin kireçlemesine sonucu oluşan otoskleroz adı verilen hastalıkta stapes kemiği çıkarılıp yerine protez takılabilmektedir. Dış kulak yolunda buşon bulunması gibi durumlarda ise kulağın temizlenmesi oradaki ses iletim hattının eski haline dönmesine ve işitme kaybının ortadan kalkamasına imkan sağlayacaktır. Dış ve orta kulaktan kaynaklanan işitme problemleri medikal veya cerrahi yöntemlerle etkili bir şekilde düzeltilebilmektedir.
Tedavilere bir an önce başlanmalı ve geciktirilmemelidir. İşitme kaybının medikal ve cerrahi yöntemler kullanılarak düzeltilemediği durumlarda işitme cihazları, orta kulak implantı ya da kemik iletimli implantlar ile kolaylıkla işitme kaybına çözüm bulunabilmektedir. İç kulak ile ilgili sensörinöral işitme kayıplarında, işitme kaybı çoğunlukla kalıcıdır. Bu tür problemler sonucu oluşan kayıplar genellikle sesin işitme sistemindeki nöral yollara aktarılmasında sorun yaşanmasından kaynaklanır.
İç kulağa bağlı oluşan sensörinöral tipte işitme kayıpları genellikle medikal olarak tedavi edilememektedir. Bu tür hafif, orta ve ileri derecede işitme kayıpları için işitme cihazları veya aktif orta kulak implantları çözüm olabilmektedir. ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant uygulamaları önerilmektedir. Mikst tip işitme kaybı iç kulak, dış kulak veya orta kulaktaki sorunlardan kaynaklandığı için tedavisinde ilaç, cerrahi operasyonlar, işitme cihazları, aktif orta kulak implantıları ya da kemik iletimli implantlar bulunmaktadır. Ancak tümöre bağlı işitme kayıplarında, işitme siniri feda edilerek tümörün çıkartılabilmektedir.
Fonksiyonel işitme kayıplarında ise durum ve tedavi biraz daha farklıdır. Fonksiyonel işitme kayıplarında anatomik ve fizyolojik olarak işitme kaybını gerçekleştirecek bir durum bulunmadığı için, hastanın yapay bir işitme kaybına sahip olduğu göz önünde bulundurularak tedavi planı hazırlanır. Fonksiyonel işitme kayıplarında kişi kendine bir çıkar sağlamak üzerine yalan söyleyerek işitme kaybından söz edebilir. Ya da içerisinde bulunduğu zorlu bir durumdan ötürü(akademik başarısızlık, şiddet görme vb.) kurtuluş amacıyla kendisini işitme kayıplı olarak göstermeyi tercih edebilir. Bu ve bu gibi durumlarda hastanın neden fonksiyonel olarak işitme kaybı oluşturduğun arka planda çözülmeli ve gerekli psikolojik destek / rehabilitasyon sağlanmalıdır. Kişiyi psikolojik olarak baskı altına alan durumun ortadan kaldırılması ya da işitme kaybından çıkar sağlayamayacağı gerçeğiyle yüzleştirilmesi fonksiyonel işitme kaybının da sonunu getirecektir.