İşitme durumunda oluşan sağlık sorunları kişilerin işitme kaybı yaşamasına neden olmaktadır. Pek çok kişi gürültü sonucu ya da yaşanan kazalar sonrasında işitme kaybı yaşayabilmektedir. Aynı zamanda doğuştan gelen bir sağlık sorunu olarak da kişilerde görülmektedir. Konuşmayı ayırt etme skoru ise işitme kaybı yaşayan kişilere uygulanan testlerden birisi olmaktadır.
İşitme sağlık sorunu bünyesinde kişilerin ne derecede kayıp yaşadığı testler sonucunda analiz edilmektedir. İşitme cihaz kullanımında ya da farklı tedaviler bünyesinde konuşmayı ayırt etme skoru önemli bir test içeriği oluşturmaktadır. Hastaların işitme durumlarındaki ayrıntılı sağlık sorunları ve işitme kaybının nedenlerine göre farklı testler de uygulama altına alınmaktadır.
Konuşmayı Ayırt Etme Skoru Nasıl Yapılır?
KAE testi işitme testi bünyesinde yapıldığı için ilk olarak kişilerin duyum aralıkları belirlenmektedir. Sonrasında konuşmayı ayırt etme testi belirli kelimeler kişilere dinletilmektedir. Kişilere dinletilen kelime test bünyesinde kişiden tekrar istenmektedir. Ses aralıkları farklı olan kelimeler kişinin duyma konusunda ve esas olarak konuşmaları algılama sorununu ve derecesini belirlemede yardımcı olmaktadır.
Konuşmayı Ayırt Etme Skoru Test İçeriği
Testler işitme alanındaki sağlık sorunlarında farklı alanlarda kullanılmaktadır. İşitme derecesinin belirlenmesi ve kişinin duyma aralığının tespit edilmesi tedavi için gerekli olmaktadır. Test içeriğinde ise kişilere saf ses odyometrisi denilen bir içerik sunulmaktadır. Kişinin ses frekanslarına göre tepki vermesi sonrasında ne derecede duyulabileceği tespit edilmektedir. Kişilerden saf ses alanı içerisinde ses duyulduğu anda belirtilen butona basılması beklenmektedir.
Konuşma odyometrisi konuşmayı ayırt etme skoru içerisinde önemli bir alan olmaktadır. Kişilerin işitme sorunu yaşaması bünyesinde konuşulanları anlama yetisine de dikkat edilmektedir. Kişilere dinletilen kelimelerin tekrar edilmesi ile konuşma odyometrisi denilen test içeriği gerçekleştirilmektedir.