Tinnitus, akustik bir halüsinasyondur; bünyenin üretmiş olduğu bir refleks olup yapısı itibariyle uğultu veya ses şeklinde ortaya çıkar.
Mehmet Emin Ağaç
TİNNİTUS (KULAK ÇINLAMASI) NEDİR?
Tinnitus bir hastalık olmadığından Tinnitus’un tanımlanması üzerinde ortak bir noktada buluşmak zordur. Tinnitus bir semptom(belirti) olarak kabul edilir. Tinnitus; hastalık, anomali veya fizyolojik bozukluk gibi bir kaynak sonucunda ortaya çıkan ek bir durumdur. Genel olarak, sonucu belli olup kaynağı belli olmayan bir ses veya uğultu şeklinde ifade edilmektedir.
Günümüzde yaklaşık her beş insandan birini huzursuz eden Tinnitus, bir yakınma olarak tanımlanmaktadır..Tinnitus’un başlangıcında birey yalnızca fiziksel olgulardan şikayetçi iken, problemin devam etmesi durumunda ise psikolojik bir soruna dönüşebilir. Genel kanıya göre sessiz ortamda duyulan tinnitus; çok hafif duyulabildiği gibi, çok yüksek tonda da duyulabilir. Çınlama her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Ancak çocuklarda görülme oranı, yetişkinlere göre çok daha azdır.
Sorun bir belirti/yakınma olduğu için, mutlaka KBB hekimi tarafından kontrol edilmelidir. KBB hekimi, tinnitusun kaynağı üzerinde çalışma yaparak nedenini bulma konusunda bazı tetkikler yapabilir ve mümkünse tedavi edebilir. Tinnitus bir hastalık olmadığı halde bir çok hastalıktan daha fazla etki bırakır. Tinnitus ’a rağmen uygun seçilecek terapi metoduyla istem dışı olan sesi sakinleştirmek, azaltmak ve kaynağına bağlı olarak tamamen duyulmamasını sağlamak mümkün olabilir.
KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ
Tinnitus’u ortaya çıkaran çok sayıda neden bulunmaktadır. Her bir nedene bağlı olarak oluşan Tinnitus’un ses karakteri ve ses şiddeti farklıdır. Genel itibariyle iki çeşit Tinnitus bulunur. Bunlar;
1.) SADECE KİŞİ TARAFINDAN İŞİTİLEN KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ
Akustik travma, ani işitme kaybı, meniere, vertigo-baş dönmesi, otoskleroz, iç kulak hastalıkları, beyin hastalıkları, ilaç zehirlenmesi, romatizma ilaçları, böbrek ilaçları, kemoterapi, tansiyon düşüren ilaçlar, bazı antibiyotikler, oksijen eksikliği, şeker hastalığı, tiroit hastalığı, kan hastalıkları, merkezi sinir sistemi hastalıkları, boyun fıtığı, çene fonksiyon bozukluğu, kas sertleşmesi, östaki borusu fonksiyon bozukluğu(östaki tüpü difonksiyonu), kronik orta kulak iltihabı, dış ve orta kulak hastalıkları, ileri yaşa bağlı işitme kaybı gibi nedenler sayılabilir.
2.)HEM KİŞİ HEM DE BAŞKASI TARAFINDAN İŞİTİLEN KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ (OBJEKTİF TİNNİTUS)
Objektif Tinnitus’un oluşmasına neden olan hastalıklar ise; genelde kan damarlarının esnek yapısının kaybolması, damar sertliğinin artması, kulak kanalında patolojik durum, kulak ve boğaz alanında oluşan tümörler gibi nedenler sayılabilir.Tinnitus’un oluşumuna neden olan en yaygın kaynak, terapisi ve uygulaması gecikmiş işitme kaybıdır. İhmal edilen işitme cihazı uygulaması süre içinde strese sebep olur. Zaman içinde oluşan bu stres bünyeyi zayıflatır, kişiyi asabileştirir ve çınlamanın oluşmasına kaynaktır.
TİNNİTUS ÇEŞİTLERİ
Tinnitus duyulan sese göre farklı kategorilere ayrılır. Bunlar; Tonal ve Tonal olmayan tinnitus şeklindedir.
TONAL TİNNİTUS
Frekansı sabit, sürekli işitilen ve en fazla görülen Tinnitus tipidir. Bu tip Tinnitus’a sahip kişilerin anlatımlarına göre; ıslık, vızıltı, uğultu ve zil sesi şeklinde duyulur. Tonal Tinnitus aralıksız olarak tarif edilir ve sesler hiçbir zaman kaybolmaz.
TONAL OLMAYAN TİNNİTUS
Aralıklıdır ve rahatsız edici bir tinnitus tipidir. Bu tip tinnitusa sahip kişiler duydukları sesi; cızırtı, takırtı, çatırtı, guruldama şeklinde tarif etmektedir.
TİNNİTUS TERAPİSİ
Tinnitus’un tiplerine göre farklı terapi çeşitleri uygulanabilir. Tüm Tinnitus tiplerine iyi gelen bir terapi metodu hala keşfedilmiş değildir. Sektörde çok farklı terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunların başında; İşitme Cihazları, Kombi İşitme Cihazları, Tinnitus Cihazları, TRT (Tinnitus Retraining Therapy), Psikolojik Destek Terapisi, Akupunktur, Elektromanyetik Stimülasyon gibi terapiler sayılabilir.
Kronik hale gelmiş Tinnitus’u iyileştirmek ne yazık ki mümkün değildir. Kronik Tinnitus‘ta terapinin temel amacı çınlama sesini tamamen susturmak değildir. Kişinin bu sabit olan gürültüyle beraber yaşamasını sağlamak ve daha az etkilenmesini öğretmektir. Terapi bir süreçtir, kısa sürmez. Beyin, başarılı uygulanan terapi sayesinde bu sesi zaman içinde unutabilir.
Tüm terapiler arasında en başarılı terapi, içinde Tinnitus terapi algoritmaları bulunduran kombi işitme cihazıyla yapılan terapidir. Uzmanlarımız size uygun olan terapi çeşitlerini önereceklerdir. Uzmanlarımızdan randevu alarak bir program dâhilinde terapiye katılabilirsiniz.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından onaylanan bir ilaç veya alternatif tıp ürünü de günümüz itibariyle mevcut değildir. Tinnitus’a sebebiyet veren kaynak, bulunup düzeltilebilirse tedavi için bir ümit doğabilir. Eğer Tinnitus’un kaynağı belli ise, KBB hekimiyle beraber çalışmak terapide başarı oranını arttırabilir. Tinnitus’a göre farklı terapi metotları uygulanabilir. Denenmiş en başarılı metot, TRT(Tinnitus Retraining Therapy)’dir
Sİ-SER’ DEN SİZE UYGUN TİNNİTUS TERAPİ CİHAZLARI
Earnet’in üretmiş olduğu klinik ispatlı T-FIS Sistemi(Tinnitus Frekans İzolasyon Sistemi) kişisel ihtiyacınıza cevap verecek şekilde dizayn edilmiştir. Tedavisi olmayan Tinnitus’u modern Earnet teknolojisi ile sakinleştirmek mümkündür.
Bazen sadece Tinnitus’a işitme kaybı eşlik ederken, bazen de sadece Tinnitus görülebilir. Her iki durumda da Si-Ser uzmanları, Earnet’in yüksek teknoloji ürünü olan T-FIS algoritmalarıyla kulak çınlamanızı sakinleştirebilir, böylece kaybetmiş olduğunuz huzura yeniden kavuşabilirsiniz.
Tinnitus’u sakinleştirmek için iki farklı grupta Tinnitus terapi cihazları bulunmaktadır: Si-Ser Odyoloji uzmanları size uygun cihaz ve terapiyi seçerek sağlığınıza ve mutluluğunuza öncelik tanımaktadır.
Ayrıca kulak çınlaması ile ilgili diğer makalemize bakabilirsiniz:
Kulak Çınlamasına İşitme Cihazının Faydası Olur Mu?
Çınlamaya çare buldu Avrupa’dan hastalar akın etti
Odt. Elif ÇELİK