Kulak Zarı Ne İşe Yarar?
Kulak zarı, kulak kepçemiz tarafından toplanan ve dış kulak yoluna gönderilen sesin çarparak titreştirdiği organımızdır. Kulak zarına çarpan ses, kulak zarına yapışık olan malleus(çekiç) kemiğini titreştirerek sıralı kemikler olan malleus-inkus-stapes kemiklerinin titreşmesine ve sesin nihai durağı olan iç kulağa ulaşmasını sağlar.
Dışarıdan gelen sesler kulak zarında titreşim oluşturarak yollarına devam edebilirler. Ses iletiminin devamlılığı için ulak zarı hayati bir öneme sahiptir.
Kulak Zarı Delinmesi/Patlaması Belirtileri Nelerdir?
Kulak zarının bütünlüğünü kaybetmesi durumuna kulak zarının delinmesi – patlaması – perforasyonu isimleri verilir. Kulak zarının delinmesi – patlaması durumunda kulak zarına ulaşan sesler kulak zarını doğru şekilde titreştirmez. Bu da seslerin daha az olarak iletilmesine ve dolayısıyla işitme kaybına sebep olur.
Kulak zarı delinmesi – patlamasının belirtisi olarak ilk sırada kanama söylenebilir. Kulağa alınan bir darbe ya da kulak kanalına sokulan bir maddenin fazlaca derine gitmesi kulak zarının delinmesine/patlamasına sebep olabilir. Burada kanama ve acı/ağrı karşılaşılan ilk belirtilerdir. Bunun haricinde kulak kanalında fazlaca akıntı olması, kulak zarının delinmiş olabileceğini gösterebilecek bir diğer belirtidir. İşitmede azalmanın hissedilmesi de kulak zarının delinmesi/patlaması durumunda görülebilecek belirtiler arasındadır. Yine yüzme veya duş alma gibi suyla temas durumlarında kulakta hissedilen ağrı, kulak zarının delinmesinin belirtileri arasındadır.
Kulak Zarı Delinmesi/Patlaması Nasıl Geçer?
Kulak zarımız temelde 2 kısımdan oluşur; bunlar gergin olan pars tensa ve kanlanmayı sağlayan pars flaccida bölgeleridir. Pars flaccida kısmında meydana gelen delinmeler işitmeye çok etki etmezken, pars tensa kısmındaki delinmeler işitmeye daha fazla etki eder. Kulak zarı delinmelerindeki iyileşme ve tedavi süreci, kulak zarındaki delinmenin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Kulak zarındaki delinmenin çok küçük olması, zararsız sayılabilecek delinmelerdir. Genellikle kendi kendine kapanır ya da kapanmazsa dahi işitmeye zarar vermez. Ancak büyük delinmeler/patlamalar ve kulak zarının tamamen zarar gördüğü durumlarda ise işitmede ciddi kayıplar meydana gelebilir. Bu durumlarda ise ameliyat ile zarar gören kısmın düzeltilmesi ya da tamamen yeni bir kulak zarı planlama operasyonu geçirilmesi gerekebilir.
Kulak Çubuğunun Kulak Zarına Etkisi Var Mıdır?
Kulak zarımıza kulak çubuğu ya da başka bir şey ile zarar verip veremeyeceğimizi bilmeden önce, kulak kanalımızın kulak zarına kadar olan uzunluğunu bilmemiz önemlidir. Kulak kanalımız kulak zarına kadar 25-30 mm uzunluğunda bir yapıdır. Yaklaşık 2,5 – 3 santimetre uzunluğundaki bu yapıda kulak çubuğunun kulak zarına ulaşabilmesi için içeriye doğru çokça ittirmek gereklidir. Kulak çubuğunun kulak içerisinde meydana getirdiği acı/ağrı hissi göz önünde bulundurulursa, ani bir ittirme olmaksızın kulak çubuğunun kulak zarına zarar vermesi düşük bir ihtimaldir.
Kulak çubuğunun kulak zarına ulaşması zor olsa da; kulak çubuğu kullanımının işitme profesyonelleri tarafından tavsiye edilmediği unutulmamalıdır. Kulak kanalımız kendi kendini temizleme üzerine bir fizyolojiye sahiptir, kulak çubuğu kullanımı ise kulak kanalının ilk 1/3’lük kısmında bulunan kirin kulağın daha ileri kısımlarına itilmesine sebep olabilir. Kulak kirinin kulak kanalında ileriye itilmesi sonucunda kulak zarına yaklaşması ve bazen kulak zarına yapışması durumuyla karşılaşılabilir. Bu da bazı durumlarda ufak bir operasyonla kulak zarının temizlenmesini beraberinde getirebilir.