Mastoit kemik, kafatasındaki bölümlerden temporal kemiğin alt kısmında hava kabarcıklarından oluşan bölümdür. Bu bölümdeki hava hücrelerinin iltihabına mastoidit adı verilir. Mastoidit, çok sık karşılaşılan bir durum değildir, ancak son yıllardaki bakteriel dirençteki artış ve orta kulak iltihabındaki sık görülme durumuna karşılık reçetelenmiş antibiyotik sayısındaki düşüş, mastoiditin karşımıza çıkma sıklığını arttırmaktadır.
Mastoidit Neden Olur?
Mastoidit akut ve kronik olarak ayrılır ve kronik mastoiditte ise latent veya maskelenmiş mastoidit olarak da farklı ek bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen akut veya kronik otitis media, haftalar sonrası mastoidit vakalarına dönüşmektedir.
Mastoidit Belirtileri
Akut Mastoidit Belirtileri
Geçirilen akut otitis mediadan haftalar sonra karşımıza çıkan belirtiler;
- Yüksek ateş
- Mastoid kemik üzerinde kızarıklık
- Şişlik
- Hassasiyet
- Kulak kepçesinin öne kıvrılması
- Şiddetli kulak ağrısı
Kronik Mastoidit Belirtileri
Kronik otitis media geçiren bir kişide, enfeksiyonun tekrardan arttığı süreçte belirtiler oluşmaktadır.
- Kulak çevresinde ağrı
- Sürekli tekrarlayan kulak akıntısı
- Şiddetli yüksek ateş atakları
- Tekrarlayan baş ağrıları
En sık görülen belirtiler arasındadır.
Mastoidit Çeşitleri
Akut ve kronik mastoidit olarak ayrılmaktadır.
Akut Mastoidit
Çocuklarda çoğunlukla görülen akut orta kulak iltihabı tedavilerinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Kullanılan antibiyotiğin yanlış dozda uygulanması, doğru antibiyotik seçiminin yapılmaması ve bakteriyel direnç sonucunda haftalar sonrasında akut mastoidit gözlenmektedir.
Kronik Mastoidit
Kronik orta kulak iltihabı sürekli geçmeyen bir durum değil, sürekli tekrarlayabilen bir durumdur. Kronik orta kulak iltihabının alevlendiği zamanlarda eş zamanlı belirti gösterebilen kronik mastoidit, erken tanı ve hızlı tedavi gerektiren bir durumdur. Oluşan belirtilere uygulanan tedavi yöntemleri eğer kabul edilebilir seviyede başarıya ulaşmazsa, hasta şikayetleri azalacaktır ancak son dönemde sıklıkla karşımıza çıkan bir durum olan ‘Sessiz Mastoidit’ olarak gözlenecektir. Literatürde ‘Latent Mastoidit’ veya ‘Maskelenmiş Mastoidit’ olarak da isimlendirilebilmektedir. Bu durumda orta kulak boşluğu sağlıklı durumdadır. Bu sebepten dolayı gözden kaçabilen ve ciddi komplikasyonlara sebep olan bir duruma dönüşmektedir. Klinik tedaviden sonra mastoid kavitesinde enflamasyonlara sebep olan durum olarak da adlandırılabilmektedir.
Mastoidit Tedavisi
Mastoidit erken tanı ve doğru tedavinin çok önem taşıdığı, hayati risklerin olduğu bir durumdur. Tedavi sırasında hastanede yatış ve damardan antibiyotik tedavisinin uygulanması gereken durumlar olabilmektedir. Orta kulak iltihabına bağlı olarak oluşan bu durumda, ilk olarak orta kulaktaki iltihabı temizlemek için kulak zarına açılabilecek kesi veya kulak zarına takılacak tüp, gerekli durumlarda kullanılabilecek yöntemler arasındadır. Hastaneden çıktıktan sonra ağızdan antibiyotik alımı ile tedavi süreci devam edebilmektedir. Eğer enfeksiyon antibiyotik tedavileri sonucunda azalmıyorsa veya kızarıklık-şişkinlik durumu devam ediyorsa cerrahi müdahale ile enfekte olan doku temizlenir ve apse bölümü boşaltılacaktır.