Kulak Kiri Belirtileri
Kulak kirine sebep olan salgı koruyucu bir tabaka oluşturduğu için faydalıdır. Ancak fazla olduğu zamanlarda kulağı tıkayıp çeşitli şikâyetlere sebep olabilir.
- Geçici işitme kaybı
- Kulakta oluşan dolgunluk hissi
- Ağrı
- Kaşıntı
- Uğultu
- Çınlama
Bu şikâyetlere sahip kişilerin tanı için bir kulak burun boğaz hekimine başvurması gerekir. Otoskopik muayene sonucunda kulak kiri görülmesi tanının konması için yeterlidir.
Kulak Kiri Neden Olur?
Kulak kiri, dış kulak yolunda salgılanan sıvının, dışarıdan giren toz ve kum parçalarını tutarak biriktirmesiyle oluşur. Doğal bir yapı ile bu sıvı kulak kepçesine doğru yavaş yavaş ilerleyerek kurur ve sonrasında düşer. Dış kulak yolunun şekli ve yapısı nedeniyle bazı durumlarda kulak kiri dışarı atılamaz ve dışarıdan sert bir cisim ile temizleme amaçlı müdahaleler, kiri temizlemek yerine, kulak kirinin tıkanıklığına ve kulak zarına doğru hareket ettirilmesine sebep olur.
Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?
Kulak kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahiptir. Kulak zarından kulak kepçesine doğru, kulaktaki deri artıkları ve diğer birikintiler yavaş yavaş itilmesi ile bu gerçekleşir. Kişinin sert bir cisimle kulağı temizlemeye çalışması hem ince olan deriye zarar verecek hem de olan kiri derine doğru ittirecektir. Bu gibi durumlarda kulak kiri dışarı atılamaz ve tıkanıklığa sebep olabilir. Uzun süredir kulaktan atılamamış ve içerde sertleşmiş kulak kirleri için farklı temizleme yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler hem kirin durumuna hem de başvurulan sağlık kuruluşundaki hekimlerin kullanacakları temizleme şekillerine göre değişiklik gösterebilmektedir.