Search
Close this search box.

Meniere Hastalığı

Meniere Hastalığı
Aklınızda Sormak istediğiniz ne varsa
📞 Sizi Arayalım

Meniere Nedir? 

İç kulak tansiyonu diye de adlandırılan Meniere, baş dönmesi, kulak çınlaması ve işitme kaybıyla  ortaya çıkan iç kulak rahatsızlığıdır. Hastalar, genellikle birkaç dakikayla başlayıp saatler süren kulak  çınlaması şikayetiyle uzmana başvurur. Bu hastalık erkeklere oranla 45 yaş üstü kadın hastalarda daha sık görülür. 

Meniere Hastalığının Nedenleri 

Menierenin neden olduğu hakkında kesin bir sonuç yoktur. İç kulakta oluşan yoğun sıvıyla oluşur  fakat bu sıvının nasıl oluştuğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Bu hastalık genetik kaynaklı veya  alerji kaynaklı olabilir. 

Menierenin Başlıca Belirtileri 

  1. Kulak çınlamasına bağlı baş dönmesi: Kişi sürekli kulağının çınladığını ve başının döndüğünü  gözlemliyorsa ve bu bulgular yaşam kalitesini etkileyecek düzeye gelmişse doktorunu  başvurmalıdır.  
  2. Kulak uğultusu: Şiddetli biçimde ve uzun süre devam eden kulak uğultusu, meniere  hastalığının belirtileri arasında yer alır.  
  3. İşitme Kaybı: Kişi zaman zaman işitme kaybı yaşar ve zaman geçtikçe bu durum kalıcı hale  gelir. 
  4. Tinnitus: Tıp terimiyle tinnitus yani kulakta dolgunluk hissi, kişiden kişiye değişen bir  belirtidir. 

Bu belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Tanının konulması için, kişinin yaşam öyküsü ve  bulgular dikkate alınır. Bulguların yanı sıra meniere tanısını koymak için kişinin stresli yaşamının  bulunup bulunmaması önemli ölçüde etkilidir. Yukarıda belirtilen şikayetler meniere hastalığının  

yaygın görülen belirtileridir. Bunların dışında, baş ağrısı, kusma gibi şikayetler de bu hastalığın  habercisi olabilir. 

Meniere Hastalığının Tedavisi Mümkün mü? 

Meniere hastalığının tedavi edilmesi için belli başlı yöntemler vardır fakat hala kesin çözüm  bulunamamıştır. Bunun üzerine yapılan çalışmalar günümüzde devam etmektedir. En etkili yöntem,  verilen ilaçları kullanmak ve beslenme düzeninizi, yaşam tarzınızı değiştirmek olacaktır. Ameliyat,  kesin bir çözüm sunmamakta.  

Meniere Hastalığında Tedavi Yöntemleri

Meniere Hastalığında Tedavi Yöntemleri 

Doktorunuzun meniere teşhisi koyması durumunda hastalığın şiddetine göre bir tedavi yöntemi  belirlenir.  

Beslenme Düzeni ve Stressiz Yaşam 

Beslenme düzeni ve stres meniere hastalığının tetikleyicileri arasında yer alır. Doktorunuzun  tavsiyesiyle yeni bir beslenme şekli oluşturmak şikayetlerinizi önemli ölçüde azaltır. Kafein, aşırı tuz 

tüketimi, sigara gibi unsurlar menierinin artmasına neden olur. Hareketsiz bir yaşam, çoğu  rahatsızlığın başlıca nedenleri olduğu gibi meniere hastalığının da nedenleri arasındadır. Bu  doğrultuda hareket etmek, ufak yürüyüşler, hafif egzersizler yapmak stresi azaltacağı gibi  şikayetlerinizin de azalmasını sağlayacaktır. Kendinizi yormayacak, zihninizi rahatlatacak aktiviteler  yapmak yaşam kalitenize yükseltir. Yoga, meditasyon, açık havada kısa yürüyüşler tavsiye edilebilir. 

Medikal Tedavi 

Medikal tedavi, ilaçla yapılan tedavi yöntemidir. Doktor, uygun gördüğü koşulda ilaç reçetelendirir ve  tedaviye bu şekilde başlanır. Meniere tedavisinde kullanılacak bazı ilaçlar; Vertiserc, Diazepam gibi  ilaçlardır. 

Meniere Ameliyatı (Cerrahi Tedavi) 

Meniere hastalığında ameliyat, son çare olarak görülür. Yukarıda belirtilen tedavi yöntemlerinin  sonuç vermeyeceği anlaşılırsa doktor ameliyatla tedaviyi uygun görebilir fakat ameliyatın kesin sonuç  vereceği belli değildir. Bunun üzerine çalışmalar hala devam etmektedir.  

Meniere Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Bu hastalıktan muzdarip kişilerin tek başına araba kullanmaması önerilmektedir. Baş dönmesi  atağının ne zaman ve ne şiddetle geleceği belirsiz olduğundan herhangi bir kazaya yol açabilir.  Doktorlar, aşırı basıncın hastaya zarar verebilme ihtimalinden dolayı hastaların uçakla seyahat  etmesini de doğru bulmamakta. Sigara kullanımı da meniere de dikkat edilmesi gereken önemli  

unsurlardan bir tanesi. Aşırı sigara, tuz, çay ve içerisinde kafein bulunduran herhangi bir besini  tüketmemek semptomları azaltacağı için bunlara dikkat etmek hastanın yararına olacaktır. 

İçerik Başlıkları
En Son Yazılar
Çınlama Terapisi Si Ser
Çınlama Terapisi Hizmeti

Kulak çınlaması (tinnitus), işitme kaybı olmasa bile birçok insanın günlük yaşamını etkileyebilen bir sorundur....

Paylaş
Destek ve Tavsiye Alın
Ücretsiz İşitme Testi
Randevu Al
Online İşitme Testi
Test Yap
İşitme Cihazı Randevusu

.

Edit Template
Scroll to Top